Αρχική Επιλεγμένα Κλίμα: Τα ζωτικά θέματα για τον πλανήτη που θα τεθούν στην COP26

Κλίμα: Τα ζωτικά θέματα για τον πλανήτη που θα τεθούν στην COP26

0
COP26
Διαφήμιση

Αυλαία αύριο για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) η οποία ξεκινά στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Ο πλανήτης ωστόσο και οι πολιτικές ηγεσίες του απέχουν πολύ από το να βρίσκονται κοντά για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Γκουτιέρες: ή θα σώσουμε τον κόσμο ή θα τον καταστρέψουμε

“Έχουμε τεράστια δύναμη. Μπορούμε είτε να σώσουμε τον κόσμο μας είτε να καταδικάσουμε την ανθρωπότητα σε ένα κολασμένο μέλλον». Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες: είναι επιτακτική ανάγκη η COP26 να έχει επιτυχία. Είναι κρίσιμο, ζωτικής σημασίας. Στην 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία πραγματοποιείται στη Γλασκώβη (Σκωτία), Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι 196 χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν για να διαπραγματευτούν και να αναλάβουν μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση να δράσουν γρήγορα και να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που ευθύνονται για το παγκόσμιο κλίμα. Ο στόχος αυτού του μεγάλου δρόμου είναι να “δώσει πλήρη αποτελεσματικότητα στη συμφωνία του Παρισιού”. Στόχος να περιοριστεί η άνοδος η άνοδος της θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο (1850 – 1900). Έξι χρόνια όμως μετά τη Συμφωνία του Παρισιού, τα κράτη του κόσμου στερούνται μεγάλης φιλοδοξίας, αν και η κλιματική αλλαγή, γίνεται ολοένα και πιο αισθητή για τις ανθρώπινες κοινωνίες .

Υπερθέρμανση πλανήτη

Με την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, τα κράτη δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη «πολύ  κάτω από τους 2 ° C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα  » . Οι διάφορες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ( IPCC) που δημοσιεύτηκαν έκτοτε έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι πέρα ​​από τον 1,5 ° C, αναμένονται αμέτρητες συνέπειες: ατελείωτα κύματα καύσωνα, εξαφανίσεις πολλών ειδών, μη αναστρέψιμη αποσταθεροποίηση…  Ολόκληρα τμήματα του πλανήτη που θα γίνουν ακατοίκητα. Για να περιοριστεί η ζημιά, τα κράτη πρέπει να υποβάλλουν «  Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές  » ( NDCs ) κάθε πέντε χρόνια, κάθε φορά πιο φιλόδοξα. Το COP26 , που αναβλήθηκε ένα χρόνο λόγω της πανδημίας Covid-19, σηματοδοτεί το τέλος του πρώτου γύρου.

Όμως, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα και τον διαφαινόμενο αποκαλυπτικό κόσμο, τα κράτη εξακολουθούν να μην είναι εναρμονισμένα με τους στόχους που θέτουν για τον εαυτό τους. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, εκτός από το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19 (- 5,4  %). Οι δεσμεύσεις για το 2030 κρίνονται ανεπαρκείς. Οδηγούν τον πλανήτη σε υπερθέρμανση 2,7°C στο τέλος του αιώνα, προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ( UNEP ) στην ετήσια ανασκόπηση της δράσης για το κλίμα, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 26 Οκτωβρίου. «Ένα εισιτήριο μονής κατεύθυνσης για την καταστροφή», σχολίασε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ασαφείς και ανεκπλήρωτοι στόχοι

Πολλά από τα σχέδια που έχουν υποβληθεί περιλαμβάνουν στόχους ουδετερότητας άνθρακα στα μέσα του αιώνα. Αυτές οι μακρινές φιλοδοξίες αποτελούν μια «ελπίδα» , αλλά παραμένουν «ασαφείς, συχνά ημιτελείς και δεν ευθυγραμμίζονται με τα περισσότερα από τα βραχυπρόθεσμα σχέδια  » , κρίνει το UNEP . Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, περίπου 40 χώρες έπρεπε ακόμη να υποβάλουν σχέδια μείωσης των εκπομπών, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Η Κίνα έστειλε τη δική της την τελευταία στιγμή την Πέμπτη (28 Οκτωβρίου). Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα”  πριν το 2060.

Όσον αφορά τη Ρωσία, την Αυστραλία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, τα σχέδιά τους που έχουν ήδη υποβληθεί παρουσιάζουν μια φιλοδοξία ίση ή και χαμηλότερη από τα προηγούμενά τους, του 2015.

Αλλά το χειρότερο είναι ότι αυτές οι δεσμεύσεις, σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς, δεν τηρούνται καθόλου. «Οι  υποσχέσεις και οι ομιλίες δεν είναι πλέον αρκετές», δήλωσε ο Aurore Mathieu, διευθυντής διεθνούς πολιτικής στο Climate Action Network ( RAC ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αφιερωμένη στις προκλήσεις του COP26. Αυτή η σύνοδος κορυφής, “η πιο σημαντική από την COP21 το 2015″ , θα πρέπει να οδηγήσει σε “μια ειλικρινή επιτάχυνση της δράσης” , προειδοποίησε το Climate Action Network, ένα παγκόσμιο δίκτυο περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων σε περισσότερες από 130 χώρες.

Για να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών έχει προγραμματίσει αρκετές ημέρες κινητοποίησης κατά τη διάρκεια της COP26 και καλεί για δράση σε όλο τον κόσμο το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου.

Συμφιλίωση φτωχών και αναπτυγμένων χωρών

Στους διαδρόμους του Scottish Event Campus στη Γλασκώβη, το άλλο κρίσιμο θέμα θα αφορά τις χώρες που στερούνται περισσότερο από τις επιπτώσεις της αλλαγής: τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτά τα κράτη είναι αρκετά ενοχλημένα, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους για 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (86 δισεκατομμύρια ευρώ) από το 2020 για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Και αυτό, παρόλο που ο φάκελος των 100 δισ. δολαρίων θεωρείται ανεπαρκής.

Επιπλέον, σήμερα το 71% των κεφαλαίων εκταμιεύεται με τη μορφή δανείων, τα οποία προστίθενται στο χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών. Για παράδειγμα από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως που υποσχέθηκε η Γαλλία το 2020 για τα επόμενα πέντε χρόνια, μόνο το 15  % αντιπροσωπεύει δωρεές.

Την ίδια ώρα οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανάγκη πρόσθετης οικονομικής στήριξης για να αντισταθμίσουν τις μη αναστρέψιμες «απώλειες και ζημιές» που προκαλούνται από ξαφνικές κλιματικές καταστροφές ή φαινόμενα όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ή η ερημοποίηση του εδάφους.

Αγορά άνθρακα

Το 2019, στη Μαδρίτη, τα κράτη απέτυχαν να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους εφαρμογής του άρθρου 6 της Συμφωνίας του Παρισιού, σχετικά με τη λειτουργία των αγορών άνθρακα και τις πιστώσεις αντιστάθμισης άνθρακα. Συγκεκριμένα, αυτές οι αγορές είναι συστήματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μεταξύ χωρών που εκπέμπουν πάρα πολύ και χωρών που εκπέμπουν λιγότερο.

Οι άλλες προκλήσεις του COP26

  • Ολοκλήρωση του εγχειριδίου εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού Τα κράτη πρέπει να υιοθετήσουν ένα κοινό πενταετές χρονοδιάγραμμα για να μπορέσουν να κάνουν απολογισμό των στόχων τους.
  • Θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις γύρω από το άρθρο 13 της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο προβλέπει τη θέσπιση ενός ενισχυμένου πλαισίου διαφάνειας, που θα επιτρέψει να διασφαλιστεί ότι κάθε κράτος συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στα Ηνωμένα Έθνη.
  • Οι διαπραγματευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο άρθρο 4 της Συμφωνίας του Παρισιού, θέτοντας κοινές προθεσμίες.
  • Η κοινωνία των πολιτών περιμένει ανακοινώσεις για το τέλος των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, όπως προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεσή του Net Zero έως το 2050.
  • Οι λεγόμενες «βασισμένες στη φύση» λύσεις – όπως η χρήση των δασών για την απορρόφηση του άνθρακα – θα πρέπει επίσης να συζητηθούν, όπως και οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.
  • Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπογράψουν συμφωνία για την καταπολέμηση των εκπομπών μεθανίου και σκοπεύουν να πείσουν αρκετούς εταίρους στο COP26 .
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να οικοδομήσει έναν συνασπισμό χωρών που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές των αερομεταφορών.

Διαφήμιση