Αρχική Ειδήσεις ΚΙΒΩΤΟΣ 2021: Ασκήσεις ετοιμότητας για πλημμυρικά φαινόμενα στο Αλεποχώρι

ΚΙΒΩΤΟΣ 2021: Ασκήσεις ετοιμότητας για πλημμυρικά φαινόμενα στο Αλεποχώρι

0
ΚΙΒΩΤΟΣ2021
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Άσκηση μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία “ΚΙΒΩΤΟΣ 2021” πραγματοποιήθηκε στο Αλεποχώρι Αττικής παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, τη διάσωση του πληθυσμού και την προστασία των περιουσιών. Στην περιοχή, όπου εξελίχθηκαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα δόθηκε έμφαση επίσης στην προστασία των υποδομών και τέλος, την αποκατάσταση των πληγέντων.

Εννέα σενάρια διάσωσης

Στο επίκεντρο του σεναρίου τής άσκησης βρέθηκαν πιθανά περιστατικά και καταστροφές τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι φορείς μετά την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες φορείς κλήθηκαν μέσω 9 διαφορετικών “επεισοδίων”, να αντιμετωπίσουν περιστατικά και καταστροφές, όπως κατολισθήσεις, εκτροπή οχήματος σε ρέμα, υπερχείλιση ρεμάτων και εισροή υδάτων σε κατοικίες, διακοπή της κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών, απεγκλωβισμούς ατόμων και ζώων σε πλημμυρισμένες κατοικίες και οχήματα, μεταφορά τραυματισμένων ατόμων, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αγνοούμενου ατόμου στον Κορινθιακό κόλπο, δημιουργία κηλίδας στην επιφάνεια της θάλασσας και πτώση στύλου της ΔΕΗ με συνακόλουθη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ακόμη στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε από αέρος απεγκλωβισμός ατόμων από κτίριο με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στυλιανίδης: στόχος η διασφάλιση ανθρώπινης ζωής

“Πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις ασκήσεις σε όλα τα ευάλωτα σημεία πανελλαδικά. Το Αλεποχώρι ίσως είναι από τα πιο ευάλωτα σημεία, εξαιτίας και των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Μόνο με αυτές τις ασκήσεις ετοιμότητας θα μπορέσουμε, όταν έρθει η δύσκολη στιγμή, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή, τους συμπολίτες μας“, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.  “Φάνηκε ότι όλες οι δυνάμεις μαζί, συντονισμένες, μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ρεαλιστικές συνθήκες σε πολύ δύσκολα περιστατικά”, ενώ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι η προετοιμασία, “να είμαστε έτοιμοι για τη δύσκολη στιγμή”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες στην άσκηση, απευθυνόμενος στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος είπε ότι “οι ασκήσεις είναι η τροφή του μαχητή που ετοιμάζεται για τον καιρό του πολέμου”. Επισήμανε ότι είχαν “αρκετή εμπλοκή το καλοκαίρι στις πυρκαγιές” και προσέθεσε ότι αυτές οι ασκήσεις βοηθούν “να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και, βέβαια, να συντονιζόμαστε με όλους τους συναρμόδιους φορείς, με τους οποίους θα χρειαστεί να συνεργαστούμε στο πεδίο”.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης και ο Αντιδήμαρχος Μάνδρας, Δημήτριος Δουδέσης.

Για τη διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, την 1η ΕΜΑΚ, καθώς και την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων ΠΣ. Μετείχαν επίσης στελέχη από την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Μεγαρέων, καθώς και η ΕΛ.ΑΣ. με δυνάμεις από το Τμήμα Τροχαίας Μεγάρων και το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ με πλήρωμα δύο ασθενοφόρων, η ΔΕΔΔΗΕ και εθελοντικές ομάδες.

Διαφήμιση