Αρχική Καταστροφές Καταστροφικές πλημμύρες στη Β. Εύβοια – Για λάθη κάνει λόγο ο Ε....

Καταστροφικές πλημμύρες στη Β. Εύβοια – Για λάθη κάνει λόγο ο Ε. Λέκκας

0
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Β.ΕΥΒΟΙΑΣ / ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)
Πλημμύρες και καταστροφές από την έντονη βροχόπτωση στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Εύβοιας, στιγμιότυπα από την Αγία Άννα, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με το φόβο ότι θα επιστρέψει η κακοκαιρία τις επόμενες μέρες ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, καθώς μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η «Αθηνά».

Από σήμερα το πρωί στο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας καταθέτουν σχετικές δηλώσεις οι κάτοικοι που έπαθαν ζημιές στα σπίτια τους, ζητώντας την κρατική αρωγή. Οι μεγαλύτερες από τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις που πλημμύρισαν έγιναν στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής τα συνεργεία της πυροσβεστικής συνέχιζαν την άντληση υδάτων από υπόγεια και σπίτια, ενώ το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις θέλουν και πάλι να επανέρχεται το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση.

Παράλληλα, χωματουργικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις υποδομές και να επαναφέρουν την κυκλοφορία στους κατεστραμμένους δρόμους, ενώ ένα μεγάλο μέρος από το παραλιακό μέτωπο στην Αγία Άννα έχει διαλυθεί και μαζί του καταστράφηκαν και οι προσβάσεις.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Β.ΕΥΒΟΙΑΣ / ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)
Πλημμύρες και καταστροφές από την έντονη βροχόπτωση στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Εύβοιας, στιγμιότυπα από την Αγία Άννα, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)

Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει και παρεμβάσεις σε ορισμένους χειμάρρους που έφτασαν σε οριακό επίπεδο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προλάβουν πιθανές ζημιές από ένα νέο κύμα κακοκαιρίας.

Ε. Λέκκας: Δεν έγιναν οι σωστές παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές

Όπως είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην τηλεόραση του Open, αυτές οι λάθος παρεμβάσεις, οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Στις περιοχές που κατέκαψε η φωτιά χρειάζονταν στοχευμένες και καινοτόμες παρεμβάσεις, ωστόσο αντί για αυτές επιλέχθηκε να ακολουθηθεί μια «ολιστική κατάσταση που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αναμφίβολα είχαμε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή. Μια βροχόπτωση η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει ίσως να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή και τον αρχικό προβληματισμό που έθεσα πριν από δύο μήνες μετά την πυρκαγιά. Ότι δηλαδή χρειάζονται στοχευμένα έργα σε στοχευμένες περιοχές. Έργα καινοτόμα. Θα έπρεπε να είχαν γίνει τα έργα που έγιναν στην Κύπρο τα οποία αποτρέπουν αυτές τις πλημμύρες. Δηλαδή σε επιλεγμένα σημεία παρεμβάσεις κατά μήκος της κοίτης», τόνισε ο κ. Λέκκας.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Β.ΕΥΒΟΙΑΣ / ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)
Πλημμύρες και καταστροφές από την έντονη βροχόπτωση στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Εύβοιας, στιγμιότυπα από την Αγία Άννα, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)

«Σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η θεολογία και η μορφολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των πλημμυρικών φαινομένων. Δυστυχώς, πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή», εξήγησε ο καθηγητής και συνέχισε:

«Πρέπει να παρέμβουμε σε ορισμένα σημεία και περιοχές. Είχαμε επισημάνει συγκεκριμένες λεκάνες στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση, αλλά εμείς πήγαμε σε ολιστικές παρεμβάσεις που δε βοηθούν αυτή τη στιγμή που τρέχουμε να προλάβουμε».

«Στην Κύπρο μέσα σε 2 μήνες σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα. Στον ελληνικό χώρο αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα γενικότερο σχεδιασμό ο οποίος είναι καλός, αλλά πρέπει να κάνουμε και έναν ειδικό σχεδιασμό κατά μήκος συγκεκριμένων ρευμάτων και περιοχών», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο έχει σπεύσει στην περιοχή

Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία Άννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση και τις πλημμύρες.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες ημέρες μια έκτακτη χρηματοδότηση προς τη Β. Εύβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Β.ΕΥΒΟΙΑΣ / ΑΧΛΑΔΙ (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)
Πλημμύρες και καταστροφές από την έντονη βροχόπτωση στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Εύβοιας, στιγμιότυπα από το Αχλάδι, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

Προβλήματα και στην Κέρκυρα

Κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και ακυρώσεις πτήσεων προκάλεσε η χθεσινοβραδινή κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα, από την έντονη βροχόπτωση, σημειώθηκε κατολίσθηση στο περιφερειακό οδικό δίκτυο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, στους Καρουσάδες, ενώ περιφερειακά της πόλης της Κέρκυρας οι δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, που έπεσαν σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην περιοχή Κανόνι. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν και στο Θέατρο Μον Ρεπό.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί, μετά τις 21:30, σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε πτήσεις, ενώ ακυρώθηκαν δύο πτήσεις αναχώρησης για το εξωτερικό.

Διαφήμιση