Αρχική Διάστημα Η Γη, το γιγάντιο μαγνητικό τούνελ και η ραχοκοκαλιά του Γαλαξία

Η Γη, το γιγάντιο μαγνητικό τούνελ και η ραχοκοκαλιά του Γαλαξία

0
Διάστημα - τούνελ
Εικόνα: UNSPLASH/Aldebaran S
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πλανήτης μας, μαζί με το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα και μερικά κοντινά άστρα, μπορεί να είναι παγιδευμένος μέσα σε μια γιγάντια μαγνητική σήραγγα και οι αστρονόμοι δε γνωρίζουν γιατί.

Ένας σωλήνας από απέραντους μαγνητισμένους έλικες, μήκους 1.000 ετών φωτός και αόρατος με γυμνό μάτι, μπορεί να περικυκλώσει το ηλιακό σύστημα, προτείνουν οι αστρονόμοι σε μια νέα μελέτη. Η Jennifer West, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής Dunlap στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έκανε την πρόταση μετά από έρευνα για το North Polar Spur και το Fan Region, που είναι δύο από τις φωτεινότερες ρεδιενεργές δομές στη γαλαξιακή μας γειτονιά, αποκάλυψε ότι οι δύο δομές μπορεί να συνδέονται παρόλο που βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές του ουρανού.

Το τούνελ, οι έλικες και τα κοσμικά σχοινιά

«Αν κοιτούσαμε ψηλά στον ουρανό, θα βλέπαμε αυτή τη δομή που μοιάζει με τούνελ σχεδόν σε κάθε κατεύθυνση που κοιτάζαμε, αν είχαμε μάτια που θα μπορούσαν να δουν τα ραδιοσήματα», εξήγησε η West.

Οι καμπυλωτοί έλικες, οι οποίοι αποτελούνται από φορτισμένα σωματίδια και μαγνητικό πεδίο, και μοιάζουν με μακριά, λεπτά σχοινιά, εκπέμπουν προς τα έξω από το North Polar Spur και το Fan Region. Τα παράξενα κοσμικά σχοινιά, όχι μόνο μπορούν να συνδέουν τις δύο περιοχές, αλλά θα μπορούσαν να σχηματίσουν κάτι παρόμοιο με «μια κυρτή σήραγγα», όπου οι έλικες είναι σαν «τις γραμμές που σχηματίζονται από τα φώτα σε μια σήραγγα και τη λωρίδα διαγράμμισης του δρόμου», είπαν οι ερευνητές.

Έλικες
Εικόνα: Αριστερά: Pixabay/ Jennifer West, Δεξιά: Dominion Radio Astrophysical Observatory/Villa Elisa telescope/ESA/Planck Collaboration/Stellarium/Jennifer West

Αυτό θα τοποθετούσε το ηλιακό μας σύστημα μαζί με ένα μικρό κομμάτι του Γαλαξία μας, μέσα σε μια γιγάντια μαγνητική σήραγγα.

Το North Polar Spur, το οποίο εμφανίζεται ως ένα τεράστιο κίτρινο σύννεφο που εκτείνεται πάνω από το επίπεδο του γαλαξία μας, είναι μια γιγαντιαία περιοχή καυτών αερίων που εκπέμπει ακτίνες Χ και ραδιοκύματα. Το Fan Region είναι λιγότερο κατανοητή, αλλά παράγει πολλά πολωμένα ραδιοκύματα. Αν και αυτές οι ασυνήθιστες περιοχές στο διάστημα ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1960, η επιστημονική κατανόησή τους παραμένει αποσπασματική και οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες περιέγραψαν κάθε δομή ξεχωριστά.

Τα κοσμικά νήματα είναι πανταχού παρόντα

Αλλά συνδέοντας δεδομένα από παρατηρήσεις ραδιοκυμάτων σε ένα νέο μοντέλο υπολογιστή, η West και οι συνεργάτες της χαρτογράφησαν το πιθανό μήκος και τη θέση των γιγαντιαίων σχοινιών. Το μοντέλο υπολόγισε ότι τα σχοινιά είχαν μήκος περίπου 1.000 έτη φωτός και ότι οι δομές ήταν πιθανότατα περίπου 350 έτη φωτός από το ηλιακό σύστημα.

Όμως, δεν είναι μόνο στο δικό μας μέρος του σύμπαντος που έχουν εντοπιστεί αυτά τα κοσμικά νήματα. Στην πραγματικότητα, είναι πανταχού παρόντα σε όλο τον γαλαξία και μπορούν να εκπέμπουν πολλούς διαφορετικούς τύπους φωτός. Ενώ, ορισμένες μελέτες έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να προτείνουν ότι τα σπειροειδή νημάτια μοριακού αερίου θα μπορούσαν να είναι τα «κόκαλα» που σχηματίζουν τον «σκελετό» του Γαλαξία.

Η West ελπίζει ότι, εμβαθύνοντας το μοντέλο, μπορεί να βελτιωθεί η ικανότητα των αστρονόμων να κατανοούν άλλα μαγνητικά νήματα που εντοπίζονται γύρω από τον γαλαξία μας. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πιθανότητα είναι ότι τα αόρατα μαγνητικά σχοινιά θα μπορούσαν να είναι ένα μικρό μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης γαλαξιακής δομής.

Διαφήμιση