Αρχική Ειδήσεις Ερντογάν: Διώχνει 10 πρέσβεις που αιτήθηκαν αποφυλάκιση του Καβαλά

Ερντογάν: Διώχνει 10 πρέσβεις που αιτήθηκαν αποφυλάκιση του Καβαλά

0
Ερντογάν Τουρκία
Εικόνα: Akos Stiller/Bloomberg
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως έδωσε εντολή στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρέσβεις δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, “persona non grata”, επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις στην Τουρκία και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρέσβεις του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, Τούρκου εκδότη και μαικήνα. Κλήθηκαν για εξηγήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκάλεσε τη δήλωση αυτή «ανεύθυνη».

Ερντογάν: Απρέπεια η δήλωση

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρέσβεις πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», δήλωσε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία.

Αυτοί οι πρέσβεις«πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τους για «απρέπεια». «Θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα», «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, για 2η φορά έβαλε στο στόχαστρο του τη Γαλλία. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να μας δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς, είπε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε και για σφαγές σε Νιγηρία και Αλγερία. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι φτώχυναν τους 10 τελευταίους μήνες κατά 30%, με την αντιπολίτευση να μιλά για εξαγωγή της οικονομικής κρίσης.

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας και ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ενώ, το νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η πρεσβεία της στην Άγκυρα δεν έχει λάβει πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές σχετικά με το θέμα αυτή τη στιγμή.

Ο Καβαλά αθωώθηκε πέρυσι από κατηγορίες σχετικά με τις διαδηλώσεις, αλλά η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες από την υπόθεση που αφορούσε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Διαφήμιση