Αρχική Special Topics Hydra: Θα μπορέσει ο άνθρωπος να “κερδίσει” την αθανασία;

Hydra: Θα μπορέσει ο άνθρωπος να “κερδίσει” την αθανασία;

0
HYDRA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα μικρό ασπόνδυλο που ακούει στο όνομα Hydra κρύβει πολλά μυστικά για μια θετική απάντηση στο ερώτημα του τίτλου. Αν και η αθανασία δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα φιλοσοφικό ερώτημα, εν πολλοίς με θεολογικές διαστάσεις. Η “νίκη” απέναντι τον θάνατο δεν μπορεί παρά να είναι σχετική. Η επιστήμη έχει δώσει ωστόσο δείγματα γραφής, βοηθώντας με φάρμακα σε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και επιμήκυνση του ανθρώπινου βίου.

“Δεν νομίζω ότι όταν οι άνθρωποι ρωτούν ακόμη και για την αθανασία εννοούν την αληθινή αθανασία, εκτός αν πιστεύουν σε κάτι σαν ψυχή”, δήλωσε η Susan Schneider, φιλόσοφος και ιδρυτική διευθύντρια του Κέντρου για το Μελλοντικό Νου στο Florida Atlantic University. «Ακόμη κι αν κάποιος, ας πούμε, αναβαθμίσει τον εγκέφαλο και το σώμα του για να ζήσει πολύ καιρό, δεν θα μπορούσε να ζήσει πέρα ​από το τέλος του σύμπαντος».

Πολλοί άνθρωποι γερνούν και πεθαίνουν. Για να ζήσουμε επ ‘αόριστον, θα πρέπει να σταματήσουμε τη γήρανση. Μια ομάδα ζώων που μπορεί να έχουν ήδη λύσει αυτό το πρόβλημα, οπότε δεν ακούγεται τόσο εξωπραγματικό…

Η συνεχής αναγέννηση της Hydra

Η νίκη της φθοράς του χρόνου όμως και κατά συνέπεια του θανάτου αποτελεί μία πρόκληση. Σήμερα η επιστήμη φαίνεται να δίνει μια πρώτη απάντηση μέσα από την παρατήρηση ενός μικρού ασπόνδυλου, που ονομάζεται Hydra και μοιάζει πολύ με μέδουσα. Αυτά τα μικρά ασπόνδυλα δίνουν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τη γήρανση: Αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από βλαστικά κύτταρα που συνεχώς διαιρούνται για να δημιουργήσουν νέα κύτταρα, και τα παλαιότερα κύτταρά τους απορρίπτονται. Πρακτική που αφήνει αναπάντητα ερωτήματα όπως σημειώνουν οι επιστήμονες για μια αντίστοιχη εφαρμογή στους ανθρώπους. Ωστόσο αξίζει τον κόπο να τα παρατηρήσουμε.

Η συνεχής αναγέννηση των κυττάρων επιτρέπει στην Hydra να αναζωογονηθεί και να παραμείνει για πάντα νέα, σχολιάζει το Live Science .

«Δεν φαίνεται να γερνούν, επομένως, εν δυνάμει είναι αθάνατα», δήλωσε στη Live Science ο Daniel Martínez, καθηγητής βιολογίας στο Pomona College στο Claremont της Καλιφόρνια. Αυτός ανακάλυψε την έλλειψη γήρανσης της Hydra. Η Hydra αποδεικνύει ότι τα ζώα δεν χρειάζεται να γερνούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτές τις αναζωογονητικές τους μεθόδους. Με μήκος μόλις 10 χιλιοστά, η Hydra είναι απίστευτα μικρή και δεν έχει όργανα.”Είναι αδύνατο για εμάς καθώς ο οργανισμός μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκος”, δήλωσε ο Martínez.

Ο πολύπλοκος ανθρώπινος οργανισμός

Οι άνθρωποι έχουν βλαστοκύτταρα που μπορούν να επιδιορθωθούν. Ακόμη και να αναγεννηθούν μέρη του σώματος, όπως στο ήπαρ. Αλλά το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελείται εξ ολοκλήρου από αυτά τα κύτταρα, όπως είναι η Hydra. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι χρειάζονται τα κύτταρα για λειτουργίες πέραν της διαίρεσης και δημιουργίας νέων κυττάρων. Για παράδειγμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. “Τα κύτταρα δεσμεύονται για μια λειτουργία και με αυτόν τον τρόπο, χάνουν την ικανότητα διαίρεσης“, δήλωσε ο Martínez. Καθώς τα κύτταρα γερνούν, έτσι και εμείς. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Δεν μπορούμε απλά να πετάξουμε τα παλιά μας κύτταρα όπως κάνει η ύδρα, γιατί τα χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα, οι νευρώνες στον εγκέφαλο μεταδίδουν πληροφορίες. “Δεν θέλουμε να αντικατασταθούν”, δήλωσε ο Martínez. «Γιατί διαφορετικά, δεν θα θυμόμαστε τίποτα». 

Η Hydra όμως θα μπορούσε να εμπνεύσει έρευνες που να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν πιο υγιεινά, σημειώνει. Ωστόσο είναι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι δεν θα επιτύχουν ποτέ τέτοια βιολογική αθανασία. 

Αν και ο Μαρτίνες προσωπικά δεν θέλει να ζήσει για πάντα, πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι ήδη ικανοί για μια μορφή αθανασίας. “Πάντα λέω “νομίζω ότι είμαστε αθάνατοι” , λέει. “Οι ποιητές για μένα είναι αθάνατοι γιατί είναι ακόμα μαζί μας. Μετά από τόσα χρόνια εξακολουθούν να μας επηρεάζουν. Και έτσι πιστεύω ότι οι άνθρωποι επιβιώνουν μέσω της κληρονομιάς τους”.

Εφικτός ο στόχος των 150 ετών;

Ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί είναι η Jeanne Calment από τη Γαλλία, η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών το 1997, σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες . Σε μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications , οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να ζήσουν έως και 120 έως 150 χρόνια, Μετά από αυτό το όριο, οι ερευνητές αναμένουν πλήρη απώλεια της ανθεκτικότητας – της ικανότητας του σώματος να ανακάμψει από ασθένεια ή τραυματισμό.

Για να ζήσουν πέρα ​​από αυτό το όριο, οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν τη γήρανση των κυττάρων και να αποτρέψουν ασθένειες.

Νανορεχνολογία, Τεχνιτή Νοημοσύνη και εικονική αθανασία

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν πέρα ​​από τα βιολογικά τους όρια με μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις που περιλαμβάνουν τη νανοτεχνολογία, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η χρήση υλικών σε νανοκλίμακα, μικρότερη από 100 νανόμετρα (ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου). Αυτά τα μικρά σωματίδια θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στο αίμα και ενδεχομένως να αποτρέψουν τη γήρανση αποκαθιστώντας τις βλάβες που βιώνουν τα κύτταρα με την πάροδο του χρόνου. Η Nanotech θα μπορούσε επίσης να θεραπεύσει ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου, αφαιρώντας τα καρκινικά κύτταρα από το σώμα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. 

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι μελλοντολόγοι προβλέπουν δύο καθοριστικά ορόσημα. Το πρώτο είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αρκετά έξυπνη για να επανασχεδιάσει τον εαυτό της και θα γίνει προοδευτικά πιο έξυπνη μέχρι να είναι κατά πολύ ανώτερη από τη δική μας νοημοσύνη, όπως είχε αναφέρει το Live Science . Το δεύτερο ορόσημο είναι η εικονική αθανασία, όπου θα μπορούμε να σκανάρουμε τον εγκέφαλό μας και να μεταφερθούμε σε ένα μη βιολογικό μέσο, όπως ένας υπολογιστής.

Διαφήμιση