Αρχική Καταστροφές Νέο μονοπάτι λάβας. Φόβοι για μεγαλύτερες καταστροφές στη Λα Πάλμα

Νέο μονοπάτι λάβας. Φόβοι για μεγαλύτερες καταστροφές στη Λα Πάλμα

0
volcano
Διαφήμιση

Η λάβα ξεχύθηκε από μια νέα ρωγμή που άνοιξε στο ηφαίστειο Cumbre Vieja στην Ισπανική Λα Πάλμα την Παρασκευή. Ένα νέο μονοπάτι λάβας άνοιξε, πέρα από τις προηγούμενες ροές, ενισχύοντας τους φόβους για μεγαλύτερη καταστροφή. Η τέφρα σκόνης από την άλληα κάνει τη ζωή των κατοίκων αβίωτη. Οι κάτοικοι έχουν αναγκαστεί  να φορούν μάσκες και μεγάλα ματογυαλιά.

Νέο επίκεντρο έκρηξης

Ένας ποταμός από καυτή λάβα κύλισε προς τη θάλασσα από μια νέα ρωγμή,  περίπου 400 μέτρα (1.300 πόδια) βόρεια του σημείου της αρχικής έκρηξης.

Πολλαπλές ρωγμές έχουν ανοίξει από τις 19 Σεπτεμβρίου, που το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται, αλλά το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Κανάριων χαρακτήρισε το τελευταίο άνοιγμα ως ένα νέο «επίκεντρο έκρηξης».

«Υπάρχει ανησυχία για την πορεία αυτής της νέας ροής προς τη θάλασσα, αν και αναμένεται να ενωθεί με την προηγούμενη μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου της Λα Πάλμα, Μαριάνο Ερνάντες Ζαπάτα.

Είπε ότι περισσότερα σπίτια έχουν τυλιχτεί από λάβα μέσα σε μια νύχτα. «Έχουμε περισσότερο δράμα μπροστά, περισσότερους ανθρώπους για να φροντίσουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρίσκονται για περισσότερες από δύο βδομάδες εκτός των κατοικιών τους. Περισσότερα από 800 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, εκκλησιών και σχολείων, έχουν καταστραφεί.

Το ηφαίστειο έχει εκτοξεύσει 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιωμένου βράχου, δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Άνχελ Βίκτορ Τόρες. Εκτιμάται ότι πρόκειται για διπλάσια ποσότητα από αυτή της τελευταίας μεγάλης έκρηξης της Λα Πάλμα πριν από 50 χρόνια.

Οι κάτοικοι του Los Llanos de Aridane, μιας από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο, έχουν πάρει ομπρέλες και φοράνε προστατευτικά γυαλιά για προφύλαξη από την ηφαιστειακή σκόνη που σκεπάζει τους δρόμους και αιωρείται στον αέρα.

Διαφήμιση