Αρχική Newsletter ΦΟΝΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση – Σε δίκη 27...

ΦΟΝΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση – Σε δίκη 27 άτομα

0
ματι
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Κυβερνητική και κρατική ανικανότητα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, βλέπει το εισαγγελικό πόρισμα και παραπέμπει σε δίκη 27 άτομα.

Βούλευμα-κόλαφο για τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους, στην 680 σελίδων πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για τα πλημμελήματα:

 • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως
 • Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως

Μεταξύ των 27 Δούρου, Ψινάκης

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 70χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ο 65χρονος από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί για εμπρησμό από αμέλεια.

Ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης περιγράφει με λεπτομέρεια τις δραματικές στιγμές εκείνης της ημέρας και τα όσα οδήγησαν στην τραγωδία με 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες και επισημαίνει ότι «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

Τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς

Κωδικοποιημένα τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και των τραγικών αποτελεσμάτων της όπως εμφανίζονται, εμπεριστατωμένα, στο εισαγγελικό πόρισμα-πρόταση:

 • Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
 • Ανεπαρκής η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς.
 • Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
 • Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
 • Άστοχη η αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
 • Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
 • Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλειόνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
 • Ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
 • Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
 • Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης καταγράφεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες: «Ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Η πρόταση θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που αν συμφωνήσει -δύσκολα θα συμβεί το αντίθετο, λόγω του ότι νομικά και σε πραγματικά περιστατικά η εισαγγελική πρόταση είναι θεμελιωμένη- θα ανοίξει ο δρόμος για τη δίκη μετά από τρία και πλέον χρόνια που πέρασαν από την αποφράδα ημέρα του Ιουλίου του 2018.

Διαφήμιση