Αρχική Ενέργεια Εξοικονόμηση $5.443 φέρνει στα νοικοκυριά η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

Εξοικονόμηση $5.443 φέρνει στα νοικοκυριά η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

0
Αιολικό πάρκο - ανεμογεννήτριες - Αυστραλία
Εικόνα: UNSPLASH/Jeremy Bezanger
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η διακοπή της οικιακής χρήσης αερίου και πετρελαίου στην Αυστραλία θα μειώσει τις εκπομπές του θερμοκηπίου σε εθνικό επίπεδο κατά το ένα τρίτο, όπως αναφέρει ένα νέο επιστημονικό επιτελείο της χώρας.

Η εναλλαγή σε ηλεκτρική ενέργεια για όλες τις οικιακές συσκευές και τα αυτοκίνητα, θα μπορούσε να εξαλείψει το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Αυστραλία, ενώ εξοικονομεί νοικοκυριά 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2028, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η έκθεση, «Castles and Cars», από το νέο ενεργειακό επιτελείο Rewiring Australia, διαπίστωσε ότι το μέσο Αυστραλιανό νοικοκυριό χρησιμοποιεί 102kWh ενέργεια την ημέρα με κόστος 5.248$ το χρόνο. Μεγάλο μέρος αυτού του κόστους προέρχεται από την εξάρτηση από το πετρέλαιο, τη βενζίνη και το φυσικό αέριο για την τροφοδοσία αυτοκινήτων, σόμπες, ντους και θερμάστρες.

Οι προτάσεις

Η έκθεση αναφέρει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης στα αυτοκίνητα ήταν μόνο 30% αποδοτικοί στη μετατροπή βενζίνης ή ντίζελ σε ρεύμα, ενώ οι θερμοσίφωνες που βασίζονται στο φυσικό αέριο κατανάλωναν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από αυτούς που χρησιμοποιούν αντλία θερμότητας -την ίδια τεχνολογία που λειτουργούν τα ψυγεία και τα air condition. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πολλές μονάδες άνθρακα έχουν απόδοση μόνο 30%, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου φτάνουν το 45%.

Η αντικατάσταση συσκευών και οχημάτων ορυκτών καυσίμων με ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030, και η τροφοδοσία τους με ολοένα και πιο αποδοτική φθηνή ηλιακή ενέργεια, θα μπορούσε να εξοικονομήσει νοικοκυριά 5.443 δολάρια ετησίως και να μηδενίσει τις οικιακές εκπομπές, αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Αυστραλία είναι σε πολύ καλή θέση για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού της, της ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των υφιστάμενων πολιτειακών και εδαφικών πολιτικών.

Η Αυστραλία θα δείξει στον πλανήτη πώς γίνεται!

Ο Saul Griffith, ο Αυστραλός που έχει συμβουλέψει τη διοίκηση Μπάιντεν για την ενεργειακή πολιτική, αλλά και τον συντάκτη της συγκεκριμένης έκθεσης, είπε ότι η λήψη των καλύτερων υφιστάμενων πολιτικών από κάθε πολιτεία και ο συνδυασμός τους με την ομοσπονδιακή ηγεσία θα επιτρέψει στην Αυστραλία να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και «να δείξει στον πλανήτη πώς γίνεται!».

«Η Αυστραλία είναι πολύ πιο κοντά στο να το κάνει αυτό από ό,τι νομίζει το κοινό», είπε ο Griffith. «Αν το κάνουμε πρώτοι, θα πουλήσουμε αυτές τις τεχνολογίες στην Καλιφόρνια. Αν δεν το κάνουμε πρώτοι, θα μας τα πουλήσουν».

Εξήγησε ότι το πρώτο βήμα θα ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αναπροσαρμογή κάθε κτιρίου στα προάστια. Θα γινόταν ένα πρότυπο που θα μπορούσε να τελειοποιηθεί πριν δοθεί στο εξωτερικό.

Η έκθεση, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αυστραλίας, θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη από την υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βικτωρίας, Lily D’Ambrosio.

Ο Richie Merzian, από το Ινστιτούτο Αυστραλίας, είπε ότι η έκθεση ήταν μια καλή είδηση. «Συνοψίζει τις λύσεις για την κλιματική αλλαγή σε μια απλή πρόταση: επιδιώξτε 100% καθαρή ενέργεια, λειτουργήστε με ηλεκτρισμό τα πάντα και στη συνέχεια μετατρέψτε τις πηγές άνθρακα σε νεροχύτες», είπε.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης

Οι προτάσεις στην έκθεση περιελάμβαναν την παροχή εκπτώσεων και χρηματοδότησης για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να στραφούν στην ηλεκτρική ενέργεια και να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση μπαταριών ως «εθνική προτεραιότητα». Θα περιλαμβάνει προγράμματα παρόμοια με το πρόγραμμα ηλιακών κατοικιών της κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στην ηλεκτροδότηση συσκευών σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, που θα επεκταθούν σε εθνικό επίπεδο.

Η D’Ambrosio είπε ότι η  κυβέρνηση αναπτύσσει έναν «χάρτη πορείας της υποκατάστασης φυσικού αερίου» που θα «χαράξει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την απαλλαγή από τη χρήση αερίου».

«Η ηλεκτρική ενέργεια προσφέρει απίστευτες ευκαιρίες για αρωγή επίτευξης του στόχου της Βικτώρια να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές μέχρι το 2030», είπε.

Η Nicky Ison, διευθύντρια ενεργειακής μετάβασης στο WWF Australia, δε συμμετείχε στην έκθεση, αλλά είπε ότι ήταν «απίστευτα συναρπαστική».

«Ένα από τα προβλήματα που έχουμε όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση είναι το επίκεντρο της προσοχής προ δεκαπενταετίας σχετικά με την προσωπική θυσία», δήλωσε η Ison. «Τώρα έχουμε περάσει από ένα σχέδιο για το κλίμα που βασίζεται στη λιτότητα, σε ένα που βασίζεται στην αφθονία και τις ευκαιρίες».

Διαφήμιση