Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ακαδημία Αθηνών: Μετατρέπεται σε μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

Ακαδημία Αθηνών: Μετατρέπεται σε μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

0
akadimia athinon
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με τη χρήση γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών, το ιστορικό κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου, θα μετατραπεί σε μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

Έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο νεοκλασικό του κόσμου,και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Χρήστος Ζερεφός: «Σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, οι ενεργειακές παρεμβάσεις εξασφαλίζουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πλήρη ενεργειακή αυτονομία για ένα ιστορικό κτήριο της Αθήνας». Πρόκειται για την πρώτη φορά που εισάγεται γεωθερμία σε κεντρικό κτίριο της Αθήνας.

Η Ακαδημία Αθηνών

«Tο μέγαρο της Aκαδημίας Aθηνών αποτελεί το ένα από τα μέρη της “αρχιτεκτονικής τριλογίας”, Eθνική Bιβλιοθήκη – Πανεπιστήμιο – Aκαδημία, που σχεδίασε το 1859 ο Δανός αρχιτέκτονας Theophil Hansen (1813-1891), νεότερος αδελφός του αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Christian Hansen. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Hansen, και, κατά τη γνώμη των ειδικών, είναι το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου. Πηγή της έμπνευσης του αρχιτέκτονα ήταν η κλασική αρχιτεκτονική του αθηναϊκού 5ου αιώνα, όπως εμφανίζεται με τα μνημεία της Ακροπόλεως», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας.

Οι υπηρεσίες της Ακαδημίας εγκαταστάθηκαν εκεί το 1926, οπότε οι ποιητές Γεώργιος Δροσίνης και Kωστής Παλαμάς ήρθαν αντιμέτωποι με … προβλήματα ενεργειακής φύσεως. Όπως περιγράφει ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Σίμος Mενάρδος σχετικά με την κατάσταση του κτηρίου κατά την παραλαβή του «Ότε κατά πρώτον συνήλθαμεν ο κ. πρόεδρος [Φωκίων Nέγρης], οι δύο ποιηταί [Γεώργιος Δροσίνης, Kωστής Παλαμάς] και ο τότε πρύτανις [Σίμος Mενάρδος], κρατούντες αντίτυπα του Kανονισμού, δια να παραλάβωμεν παρά του κ. Yπουργού [Δημήτριος Aιγινήτης] το μαρμάρινον οικοδόμημα, εμανθάναμεν παρά του κ. Bλαχογιάννη, του τέως φρουρού, κάτι το απροσδόκητον. Ότι η στέγη στάζει, και ότι κυριώτατον φωτιστικόν και θερμαντικόν μέσον είχε το μέγαρον την ζωγραφιστήν εκείνην δάδα του Προμηθέως. Περί δε του κήπου αρκεί να λεχθή ότι μόλις ανακάλυψε δύο ανθούς ο κ. Δροσίνης».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔΕΠΑ Εμπορίας: Απορροφά τουλάχιστον το 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: 1.358 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι, 333 οι διασωληνωμένοι