Αρχική Ειδήσεις Υπ. Πολιτικής Προστασίας: Η ορκωμοσία και η σύσκεψη στο Μαξίμου

Υπ. Πολιτικής Προστασίας: Η ορκωμοσία και η σύσκεψη στο Μαξίμου

0
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΕΥΑΓ. ΤΟΥΡΝΑ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης Χρήστου Στυλιανίδη και του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πρώτη σύσκεψη της ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 10 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ορκωμοσία του υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά.

«Σιδεροκέφαλοι! Καλή δύναμη!» τους ευχήθηκε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση ανεξάρτητου υπουργείου, σημειώνοντας πως η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και θα είναι μαζί μας για πάρα πολύ χρόνο ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, τον πρώτο λόγο θα τον έχει το νεοσύστατο υπουργείο και έκανε λόγο για εξαιρετικό δίδυμο στην ηγεσία του.

Για τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, είπε ότι τους συνδέει μακρά προσωπική σχέση και βαθιά εκτίμηση, ενώ μίλησε για την σπουδαία του δουλειά ως επίτροπος και στη δημιουργία του rescEU.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Νίκο Χαρδιαλιά σημειώνοντας ότι από τη νέα του θέση θα μπορεί να ενισχύσει τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Πολιτικής Προστασίας. Πρόσθεσε ότι έχουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επενδύσουμε για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, αναφέρθηκε στις επιχειρησιακές του ικανότητες και είπε ότι οι λέξεις που πρέπει να μπουν στο λεξιλόγιό μας με μεγαλύτερη συστηματικότητα είναι η «πρόληψη» και η «προετοιμασία».

«Έχω εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου. Σε όλους. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία χειρίστηκε ένα μεγάλο κομμάτι της επιχείρησης εμβολιασμού. Θα οικοδομήσουμε μία υποδομή που θα γίνει πρότυπο στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Χ. Στυλιανίδης: «Η δουλειά είναι δύσκολη»

«Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη», είπε παίρνοντας το λόγο ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης. «Μόλις με πήρατε τηλέφωνο για αυτή την τιμητική πρόταση ένιωσα ότι ήταν κάλεσμα του Ελληνισμού. Είναι πρόκληση. Η δουλειά είναι δύσκολη. Ένας φίλος μου μού είπε ‘όπου έχει ναρκοπέδιο μπαίνεις μέσα’. Δεν θα μπορούσα να πω όχι», συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, οποίος υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησε την ιδέα του rescEU και βοήθησε με τη στάση του. «Για εμάς δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Χρειάζονται πράξεις. Θα μιλάμε λίγο. Θα προσπαθούμε να κάνουμε πολλά», συμπλήρωσε.

Ε. Τουρνάς: «Ήταν πανεθνικό χρέος μου να συστρατευτώ»

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική τιμή και εμπιστοσύνη να μου αναθέσει την αποστολή της διαχείρισης του επιχειρησιακού βραχίονα. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη. Ήταν πανεθνικό χρέος μου να συστρατευτώ», είπε στη συνέχεια ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Τέλος, ανέφερε ότι πρόκειται για συλλογική προσπάθεια και πως πρέπει να ξεκινήσουμε από χθες καθώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, την βλέπουμε κάθε μέρα, κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. «Χάθηκαν δυστυχώς πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου. Ευτυχώς, δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, χάθηκε ένας φιλότιμος ηρωικός εθελοντής. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή σε θέματα πρόληψης, εκπαίδευσης, προετοιμασίας. Έχει γίνει σπουδαία δουλειά, να δούμε τι διορθωτικές κινήσεις θα κάνουμε. Υπόσχομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε.

Τι είναι το rescEU

Το 2019, η ΕΕ ενίσχυσε στοιχεία διαχείρισης κινδύνων καταστροφών αναβαθμίζοντας τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το τελευταίο στοιχείο που εισήχθη (το rescEU) έχει ως στόχο να ενισχύσει τόσο την προστασία των πολιτών από καταστροφές όσο και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων. Επιπρόσθετα, το rescEU θεσπίζει ένα νέο ευρωπαϊκό απόθεμα πόρων (το «rescEU Reserve») που περιλαμβάνει στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ιατρικά αεροσκάφη εκκένωσης, καθώς και απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού και νοσοκομεία που μπορούν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας, και χημικά, βιολογικά, ραδιενεργά και πυρηνικά περιστατικά.

Διαφήμιση