Αρχική Ειδήσεις Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας καλείται να ενισχύσει τις πράσινες επενδύσεις

Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας καλείται να ενισχύσει τις πράσινες επενδύσεις

0
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΓΛΙΑΣ- BANK OF ENGLAND- METRO-ΜΕΤΡΟ
Εικόνα: UNSPLASH/Samuel Regan-Asante
Διαφήμιση

Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν χθες, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων στην πράσινη οικονομία και της τιμωρίας των τραπεζών που χρηματοδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η διακομματική παρέμβαση της ομάδας των 51 βουλευτών γίνεται πριν από την πραγματοποίηση της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Γλασκόβη της Σκωτίας και ακολουθεί μία πρόσφατη επέκταση της αρμοδιότητας της BoE, ώστε να διασφαλιστεί πως η αναφερόμενη τράπεζα βοηθάει στην επίτευξη των στόχων της βρετανικής κυβέρνησης για το κλίμα.

«Η τράπεζα μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση και την κατάλληλη διάθεση ιδιωτικών κεφαλαίων»

Σε μία επιστολή τους προς τον διοικητή της τράπεζας Άντριου Μπέιλι, την οποία έχει διαβάσει το Reuters, οι βουλευτές αναφέρονται στην ανάγκη που υπάρχει να κάνει περισσότερα, καθώς ο χρηματοοικονομικός τομέας, τον οποίο ο Μπέιλι ρυθμίζει, υποτιμολογεί τον κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα και δε δαπανώνται αρκετά χρήματα για την πράσινη χρηματοδότηση.

«Με τις ορθές αποφάσεις πολιτικής, η τράπεζα μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση και την κατάλληλη διάθεση ιδιωτικών κεφαλαίων για να βοηθήσει στην επίτευξη των κυβερνητικών στόχων, παρέχοντας κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ενθαρρύνοντας την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στις πράσινες υποδομές», ανέφερε η επιστολή.

Ειδικότερα, η ίδια ομάδα βουλευτών ανέφερε ότι η BoΕ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πράσινο δανεισμό, μέσω της διάθεσης φθηνότερων πιστώσεων σε τράπεζες υπό όρους, για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που υλοποιούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει επίσης, να εισαγάγει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο υψηλότερος κίνδυνος του δανεισμού στον τομέα των ορυκτών καυσίμων θα αντανακλάται στις κανονιστικές ρυθμίσεις και να ασκήσει πίεση ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να εναρμονιστεί με τους στόχους για το κλίμα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σ. Γούντς: «Υπερβολικό να τιμωρηθεί η ροή χρηματοδότησης προς τη βαριά βιομηχανία άνθρακα»

Ο αναπληρωτής διοικητής της BoE, Σαμ Γούντς δήλωσε τον Ιούλιο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αναγκάζουν τις τράπεζες να διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Οι τράπεζες έχουν ήδη αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες για τη χρηματοδότησή τους από ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη, αλλά ο Γούντς είπε ότι θα ήταν «υπερβολικό» για την Τράπεζα της Αγγλίας να τιμωρήσει τη ροή χρηματοδότησης προς τη βαριά βιομηχανία άνθρακα.

Η BoE διεξάγει την πρώτη της δοκιμή ακραίων καταστάσεων που σχετίζεται με το κλίμα των κύριων επιχειρήσεων που ρυθμίζει, αλλά έχει πει ότι το αποτέλεσμα δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, σε αντίθεση με τα προγραμματισμένα stress tests.

Πηγή: Reuters

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧονγκ Κονγκ: Ερευνητές ανέπτυξαν φορητό τεστ αντισωμάτων Covid-19
Επόμενο άρθροΔήμαρχος Σκιάθου: Συνεχή προβλήματα με το υδροπτέρυγο “Ερατώ”