Αρχική Καταστροφές Τα ζωντανά κοράλλια μειώθηκαν κατά το ήμισυ από το 1950

Τα ζωντανά κοράλλια μειώθηκαν κατά το ήμισυ από το 1950

0
li fei l4QTY7XOIcg unsplash
Εικόνα: UNSPLASH/li fei
Διαφήμιση

Η παγκόσμια κάλυψη των ζωντανών κοραλλιών μειώθηκε κατά το ήμισυ από τη δεκαετία του 1950″, σημειώνει επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στα κοράλλια. Είναι διαπιστωμένο ότι τα κοράλλια υποφέρουν από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Τόσο οι μεγαλύτεροι κοραλλιογενείς ύφαλοι όσο και οι μικρότεροι κυριολεκτικά πεθαίνουν με ταχείς ρυθμούς. Όμως όλες αυτές οι μελέτες είχαν τοπικό χαρακτήρα δηλαδή μελετούσαν συγκεκριμένες περιοχές κοραλλιών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά πραγματοποίησαν την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις του συνόλου των κοραλλιών του πλανήτη και των οικοσυστημάτων τους σε βάθος χρόνου 70 ετών. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα οικοσυστήματα τους παίζουν σημαντικό ρόλο για την ανθρωπότητα τόσο για την αλιεία και άλλες οικονομικές δυνατότητες που προσφέρουν στις τοπικές κοινότητες (π.χ. τουρισμός) αλλά και ως ένας φυσικός κυματοθραύστης σε καταιγίδες.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «One Earth» οι ερευνητές αναφέρουν ότι από το 1950 έχει καταστραφεί πάνω από το 50% των κοραλλιών εξαιτίας μιας σειράς ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η εντατική αλιεία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και φυσικά η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τους ερευνητές στα οικοσυστήματα που δημιουργούνται στους κοραλλιογενείς υφάλους υπάρχει απώλεια της τάξης του 60% στη βιοποικιλότητα και τη βιομάζα. Όπως αναφέρουν παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια για την προστασία των οικοσυστημάτων στους κοραλλιογενείς υφάλους ειδικά όσον αφορά τους πληθυσμούς των ψαριών και άλλων ειδών που ζουν εκεί δεν έχει υπάρξει αντιστροφή του ρυθμού μείωσης τους.

Μείωση 65% της βιοποικιλότητας

Η παγκόσμια κάλυψη των ζωντανών κοραλλιών μειώθηκε κατά το ήμισυ από τη δεκαετία του 1950. Τα αλιεύματα ψαριών που σχετίζονται με τους κοραλλιογενείς υφάλους κορυφώθηκαν το 2002 και βρίσκονται σε παρακμή παρά την αυξανόμενη αλιευτική προσπάθεια, και η αλιευτική προσπάθεια ανά μονάδα μειώθηκε κατά 60% από το 1950. Τουλάχιστον 63% της βιοποικιλότητας που σχετίζεται με τους κοραλλιογενείς υφάλους έχει μειωθεί με απώλειες σε έκταση κοραλλιών. Με την προβλεπόμενη συνεχή υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων και τη σχετική απώλεια βιοποικιλότητας και αλιευμάτων αλιείας” σημειώνει η σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “OneEarth”

ΠΗΓΗ: “OneEarth”, naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζει τη δραστηριότητά του το ηφαίστειο στα Κανάρια
Επόμενο άρθροΝέα Μάκρη: Οριοθετήθηκε η φωτιά – Πληροφορίες για ζημιές