Αρχική Ειδήσεις Νέα Μάκρη: Οριοθετήθηκε η φωτιά – Πληροφορίες για ζημιές

Νέα Μάκρη: Οριοθετήθηκε η φωτιά – Πληροφορίες για ζημιές

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ ΛΙΒΙΣΙ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία μέτωπα αργά το βράδυ, σε ακαθάριστα οικόπεδα στις περιοχές Αγιος Εφραίμ και Λιβίσι στην Ν.Μάκρη. Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και εκκενώθηκαν προληπτικά δυο οικισμοί. Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Φωτιά εκδηλώθηκε χθες αργά το βράδυ στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης, η οποία απείλησε κατοικίες, καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλο το βράδυ, ενώ το έργο τους αποδείχθηκε δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, λίγο μετά τη 1:00 τα ξημερώματα, έγινε γνωστό ότι η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν καλύτερη και δεν υπήρχε πλέον ενεργό μέτωπο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 112 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ παρέχουν συνδρομή εθελοντές και υδροφόρες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν στην περιοχή όλο το βράδυ για τυχόν αναζωπυρώσεις, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν μικρές, διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Η εκκένωση άρχισε από τα σπίτια που βρίσκονται στις οδούς Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων από όπου ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης.

«Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το συμβάν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία Νέας Μάκρης. Συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Δήμος Μαραθώνα, ενώ σε ανάρτηση προχώρησε και ο δήμαρχος της περιοχής, Στέργιος Τσίρκας.

Λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα, εστάλη στους κατοίκους μήνυμα από το 112 για τις περιοχές Λιβίσι και Νέα Μάκρη.

Η φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές

Όσον αφορά στα σπίτια, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές στην Πυροσβεστική, αλλά οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές και από το πρωί γίνεται έλεγχος από την Πολιτική Προστασία του δήμου, για να διαπιστωθεί αν έχουν προκληθεί φθορές σε κάποιο οίκημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, έχει καεί τουλάχιστον ένα σπίτι και υπάρχουν πληροφορίες και για δεύτερο. Επίσης, έκανε λόγο για κάποια ακόμα που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και αυτοκίνητα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Άνοιξε η πρώην αμερικανική βάση για φιλοξενία πολιτών

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο, άνοιξε το Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης (πρώην Αμερικάνικη βάση). Οι κάτοικοι που εκκένωσαν τις κατοικίες τους λόγω της πυρκαγιάς είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν εκεί. Παράλληλα, στο Κ.Υ. Νέας Μάκρης όλοι οι γιατροί ήταν σε επιφυλακή για να παράσχουν βοήθεια σε όποιον πολίτη τη χρειαστεί.

Υποψίες για εμπρησμό

Από τη νύχτα έχουν ξεκινήσει ανακρίσεις από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σε συνεργασία με την αστυνομία, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων της πυρκαγιάς.

Οι Αρχές εξετάζουν όλες τις εκδοχές, γιατί -από την πρώτη στιγμή- οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο ταυτόχρονες εστίες, μία κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ και μία μέσα στην κατοικημένη περιοχή.

Ακολούθησαν άλλες τρεις εστίες συνολικά, μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά αυτές δεν αποκλείεται από τους ειδικούς να ήταν από σπίθες της ήδη υπάρχουσας πυρκαγιάς. Ήδη, λαμβάνονται καταθέσεις από τους ανθρώπους που ενημέρωσαν πρώτοι για την πυρκαγιά και από άλλους κατοίκους, ενώ αναζητείται και υλικό από κάμερες για την περίπτωση που έχει καταγραφεί κάτι ύποπτο.

Διακοπή της κυκλοφορίας

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, πραγματοποιούνται εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Διονύσου και Μαραθώνος,
  • Μαραθώνος και Αγίου Ανδρέα,
  • Ερμού και Αρτέμιδος,
  • Διονύσου προς Αγιο Εφραίμ,
  • Διονύσου στον Αγιο Πέτρο,
  • Σπύρου Λούη και Μαραθώνος.

Ενώ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

  • Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από τη λεωφόρο Διονύσου έως οδό Αγίου Ανδρέα,
  • Στην οδό Αγίου Πέτρου από τη Σπύρου Λούη,
  • Στην οδό Αγίου Εφραίμ από τη λεωφ. Διονύσου,
  • Στην οδό Αγίας Παρασκευής από τη Βασιλείου Ρώτα,
  • Στην οδό Περιπάτου από τη λεωφόρο Μαραθώνος,
  • Στην οδό Ερμού από την οδό 102.
Διαφήμιση