Αρχική Ειδήσεις Συμφωνία με Γαλλία – Μητσοτάκης: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την...

Συμφωνία με Γαλλία – Μητσοτάκης: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία»

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι , Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021.(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ολοκληρώθηκε η υπογραφή της ιστορικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, με δυνατότητα απόκτησης άλλης μίας, καθώς και για την ένταξη ακόμη 6 γαλλικών μαχητικών Rafale στα 18 που περιλαμβάνονται στη σύμβαση του περασμένου Ιανουαρίου. Την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τονίζει και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που αναφέρεται στη συμφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Μακρόν είπε χαρακτηριστικά: «η ιστορία μας θέλει μαζί, όπως και η γεωγραφία, η Μεσόγειος και η Ευρώπη.»

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα τη διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

«Οι κοινές προσπάθειες μας ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προκλήσεις που η κλιματική κρίση επιβάλλει στο κοινό μας οικοσύστημα της Μεσογείου. Διαχρονικά η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δεσμούς τους οποίους διακατέχουν κοινές αξίες: η πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλώς ο σεβασμός και η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτήν την κοινή αυτή συνεπή πορεία. Όμως πιστεύω ότι μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας, γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

«Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσε, «η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για μια αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη που όπως είπε και ο κ. Μακρόν θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Μια Ευρώπη που θα διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή, ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Ε. Μακρόν: Θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα των κρατών μας

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για τη στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Ο κ. Μακρόν συμπλήρωσε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων».

«Θέλουμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια τη σταθερότητα και την ευημερία στις κοινές μας περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.

«Η συμφωνία συνιστά “ψήφο εμπιστοσύνης” των ελληνογαλλικών σχέσεων», επισήμανε ο κ. Μακρόν.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά «με αυτή τη συνεργασία εγγράφεται το αμοιβαίο σχέδιο της ΕΕ και να το έτσι μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί με πιο συντονισμένο τρόπο επωφελή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο Θάλασσα, την Αφρική αλλά και στα Βαλκάνια. Επιπλέον, συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή ανεξαρτησία η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, όπως και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης αυτή η συνεργασία δεν έχει κανέναν επικεφαλής, διότι μιλάμε για την ειρήνη και μια πραγματική συνεργασία επ’ ωφελεία της σταθερότητας».

«Η Ελλάδα είναι εκείνο το κράτος, το οποίο μπόρεσε μέσα σε δύο αιώνες να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι, εκείνο της ανεξαρτησίας και να είναι στην καρδιά της Ευρώπης μέσω του δικού της οράματος και του πολιτισμού της. Μία καρδιά που πάντα πάλλεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται, όπως τόνισε, από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Μακρόν.

Για τον Ευρωπαϊκό στρατό

Ερωτώμενος για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού και για την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία εξελίσσεται. Επιλογές όπως αυτή η σύναψη εταιρικής αμυντικής συνεργασίας κινείται σε αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή.»

«Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της εθνικά γεωγραφικά συμφέροντα και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει μόνο εάν αναπτύξει τη δυνατότητα να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατ’ ανάγκη να προσβλέπει, εάν το κρίνει η ίδια απαραίτητο, στη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ», είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «επιλογές όπως η σύναψη αυτής της στρατηγικής εταιρικής Συμμαχίας Ελλάδας και Γαλλίας κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, διότι ενισχύοντας την αμυντική μας συνεργασία προωθώντας τη διαλειτουργικότητα, αγοράζοντας, ουσιαστικά, ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα. Ακριβώς αυτήν την κεντρική στρατηγική επιλογή υπηρετούμε και για αυτό είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι σε διμερές, τουλάχιστον, επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, εφόσον αυτές το επιλέξουν».

Η επιλογή των φρεγατών

Αιτιολογώντας την επιλογή των φρεγατών ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη Γαλλία για παράδοση εντός χρονοδιαγραμμάτων. Παρόλο που θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, θα υπάρχει & ελληνική προστιθέμενη αξία».

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους.

Η Ελλάδα θα παραλάβει πολύ σύντομα, 3 φρεγάτες Belharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές με τα μαχητικά Rafale.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες, αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με εξαιρετικά σύντομο χρόνο παράδοσης. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από ήδη υπάρχουσες συμμαχίες, να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Παρόλα αυτά, η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Συνεπώς, Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία που εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

Η τεχνολογία των νέων φρεγατών

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Με λίγα λόγια, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα

  • Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
  • Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
  • Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
  • Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.
  • Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  • Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  • Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι δυνατόν να συνδράμει.
  • H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Ελληνική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της νόσου
Επόμενο άρθροΣεισμός Κρήτη: Περίπου 1.000 σπίτια ακατάλληλα – Καταφτάνει ο Μητσοτάκης