Αρχική Επιλεγμένα Ράλλυ Ακρόπολις: Δυναμική επιστροφή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ και με …περιβαλλοντική ευαισθησία-...

Ράλλυ Ακρόπολις: Δυναμική επιστροφή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ και με …περιβαλλοντική ευαισθησία- Η ιστορία

0
Rally1
Εικόνα: FB/RALLY-ACROPOLIS-FUNS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ξεκινάει αύριο το Ράλλυ Ακρόπολις που επανέρχεται δυναμικά στο καλεντάρι των διεθνών αγώνων μετά από 8 χρόνια απουσίας και με την ισχυρή υποστήριξη του ΕΟΤ που είναι φέτος Μέγας Χορηγός.

Το “Ράλλυ των Θεών” όπως ήταν το προσωνύμιο του στο παρελθόν, έχει μείνει στην ιστορία ως ο πλέον απαιτητικός και δύσκολος αγώνας  του  Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ  (WRC), και φέτος για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή του δεσμεύεται να βελτιώνει συνεχώς την περιβαλλοντική της επίδοση, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης και το Πλαίσιο Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης της FIA .Όπως αναφέρει στη σχετική δήλωση:

«Έχουμε αναγνωρίσει τις πιθανές επιπτώσεις που δύνανται να προκληθούν από τη διοργάνωση. Δεσμευόμαστε να συμμορφωνόμαστε με τη σχετική νομοθεσία και να εξελιχθούμε ως ένα παράδειγμα καλής πρακτικής μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή.Εστιάζουμε στον περιορισμό και στην καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται απευθείας από τη διοργάνωση, στην εμβάθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ανάμεσα σε αθλητές και λοιπούς συμμετέχοντες, θεατές, εθελοντές και προσωπικό, αλλά και στην παγκόσμια προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας τη χρήση φυσικών πόρων, νερού και ενέργειας. Με τους τρόπους αυτούς προτρέπουμε όλους τους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση να είναι ενεργά συμμέτοχοι στην προστασία του περιβάλλοντος.

rally2
Εικόνα: FB/RALLY-ACROPOLIS-FUNS

Με τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων, της πολιτείας και των περιφερειακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων, διασφαλίζουμε ότι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα έχει ένα ελαφρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα συμβάλει στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών οι οποίες το φιλοξενούν».

 Η ιστορία του Ράλλυ και της ΕΛΠΑ

Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους αγώνες αυτοκινήτου σε διεθνές επίπεδο με brandname που παραπέμπει αποκλειστικά και μόνον στη χώρα μας. Το 1951 διοργανώθηκε από την  ΕΛΠΑ (Ελληνική Λέσχη Περιηγήσεων και Αυτοκινήτου) σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το  1924  από ελάχιστους τότε φίλους του αυτοκινήτου και των τεχνολογικών εξελίξεων της εποχής και  είχε ως κύριο στόχο και σκοπό την πρόοδο του μηχανοκίνητου τουρισμού και αθλητισμού.

Το 1951 , διοργανώθηκε ένας αγώνας 1.923  χιλιομέτρων, βασιζόμενος στην  ιδέα μιας ομάδας οδηγών και με την βοήθεια της Shell .Ο αγώνας τότε  ξεκίνησε από την  Αθήνα  και πέρασε κατά σειρά από τις  Τρίπολη ,  Λάρισα ,  Θεσσαλονίκη ,  Σέρρες ,  Καβάλα ,  Θεσσαλονίκη  με τον τερματισμό να γίνεται επίσης στην Αθήνα.

Την επόμενη χρονιά (1952) η ΕΛΠΑ αναλαμβάνει την διοργάνωση του αγώνα και το 1953 ο αγώνας γίνεται διεθνής. Το 1960 ο αγώνας συμπεριλαμβάνεται στους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Από το 1973 συμπεριλαμβάνεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Επίσης περιλαμβάνεται στα πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα κλάσεων, στο κύπελλο της  FIA  για αυτοκίνητα παραγωγής και στο παγκόσμιο κύπελλο για κατασκευαστές αυτοκινήτων τουρισμού.

Το Ράλλυ Ακρόπολις από το 1951 μέχρι το έτος 2013 αποτελούσε μέρος του  Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ  (WRC).

Με την αλλαγή του αιώνα και ειδικότερα το 2005 κέντρο του αγώνα ήταν η  Λαμία. Εκείνη την χρονιά, το Ράλλυ Ακρόπολις ψηφίστηκε ως το καλύτερο Ράλλυ για το έτος 2005.

mcrae acro

Το 2006 το κέντρο του αγώνα μεταφέρθηκε στην  Αθήνα.  Αυτή την χρονιά έγιναν δύο ειδικές διαδρομές (υπερειδικές)  στο Ολυμπιακό στάδιο, μια φορά την πρώτη μέρα του αγώνα και μια την τελευταία.

Το 2007 το κέντρο του αγώνα ήταν και πάλι η  Αθήνα . Την ίδια χρονιά οι ειδικές διαδρομές, έγιναν 3 στο  Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο  στο  Μαρκόπουλο.

To 2009 το Ράλλυ διεξήχθη στο  Λουτράκι Κορινθίας  και νικητής αναδείχθηκε ο Φινλανδός Μίκο Χίρβονεν.

rally3
Εικόνα: FB/RALLY-ACROPOLIS-FUNS

Το 2011 ο διάσημος και σκληρός αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος επανήλθε στο αγωνιστικό καλεντάρι της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Το 2011 το κέντρο του αγώνα ήταν το Λουτράκι και οι ειδικές διαδρομές επεκτάθηκαν στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία,την Κορινθία και την Αργολίδα.

Το  2012  το Ράλλυ Ακρόπολις ξεκίνησε στις 24 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο με κέντρο του αγώνα στο Λουτράκι και η τελετή λήξης έγινε στις 27 Μαΐου στο Club Hotel Casino Loutraki.

To 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που το Ράλλυ συμπεριλαμβάνονταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, λόγω διαφόρων προβλημάτων, που οδήγησαν στον αποκλεισμό του.

Από το 2014 ο αγώνας μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ, με το κέντρο του αγώνα να επιστρέφει στα εδάφη της Φθιώτιδας το 2016.

Φέτος,  ο σημαντικός θεσμός επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια απουσίας και ενισχύεται δυναμικά με πλήθος ισχυρών υποστηρικτών/ χορηγών, μετά και την περσινή απόφαση της Πολιτείας για σύσταση ειδικής «Οργανωτικής Επιτροπής Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού», στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΕΟΤ.

ΕΟΤ – Ράλλυ

Ο ΕΟΤ αντιλαμβανόμενος τη σημασία και τη διεθνή προβολή διοργάνωσης αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας, μιας διοργάνωσης που προσέλκυε και προσελκύει σημαντικό αριθμό ξένων αθλητών, επισκεπτών αλλά και εκπροσώπωνΜΜΕ απ΄όλο τον κόσμο,συμμετείχε διαχρονικά στην εν λόγω διοργάνωση.

RALLY EOT

Η συμμετοχή του ΕΟΤ στην μεγάλη αναβίωση του Ράλλυ Ακρόπολις, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η επανένταξη του ιδιαίτερα σκληρού και απαιτητικού αυτού αγώνα, στο παγκόσμιο καλεντάρι του μηχανοκίνητου αθλητισμού, συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση και προβολή της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς, ειδικότερα στην μετά Covid εποχή.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης:

«Μετά από 8 ολόκληρα χρόνια επιστρέφει στην Ελλάδα το εμβληματικό  EKO AcropolisRally . Το Ράλλυ των Θεών! Μια πολύ σημαντική στιγμή όχι μόνο για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Μια μεγάλη ευκαιρία προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, μια μοναδική στιγμή που για πολλές μέρες θα φέρει την Αττική, την Στερεά, την Πελοπόννησο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο ΕΟΤ στήριξε διαχρονικά το Ράλλυ Ακρόπολις . Όπως τότε έτσι έτσι τώρα δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτή την μεγάλη γιορτή. Στηρίζουμε με υπερηφάνεια το Ράλλυ Ακρόπολις και βάζουμε κι εμείς τα δυνατά μας για να πραγματοποιηθεί το καλύτερο Ράλλυ που έγινε ποτέ!»

Πρόγραμμα -Τελετή εκκίνησης

Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολις, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 17:30, όπου την εκκίνηση θα σημάνει μεταξύ άλλων και ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Φραγκάκης.

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου τα πληρώματα θα κατευθυνθούν στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στις βραβευμένες ειδικές διαδρομές Άγιοι Θεόδωροι και Λουτράκι. Η συνέχεια θα δοθεί στις ειδικές διαδρομές Θήβα και Ελάτεια. Την ίδια ημέρα  ο Γ.Γ. ΕΟΤ  θα επισκεφτεί  το περίπτερο του ΕΟΤ που φιλοξενείται για την διοργάνωση στο ServicePark  της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας(ΠΕΛ).

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου τα πληρώματα θα κατευθυνθούν στην κεντρική Ελλάδα, όπου και το επίκεντρο του αγώνα θα είναι στη Λαμία, με τις ειδικές διαδρομές ταυτόσημες του αγώνα, όπως είναι η Παύλιανη, οι Βωξίτες, το Ελευθεροχώρι.

Ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει την Κυριακή 12/09/21 στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, όπου και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η τελετή τερματισμού και οι απονομές.

Η προβολή και η σημασία του Ράλλυ Ακρόπολις

Το Ράλλυ Ακρόπολις έμεινε πολύ καιρό μακριά προσκήνιο των διεθνών αγώνων αυτοκινήτου, δηλαδή από τη θέση που του αρμόζει.

Όμως φέτος επανέρχεται δυναμικά και θα προβληθεί-διαδικτυακά και τηλεοπτικά- παγκοσμίως, από 65 τηλεοπτικά δίκτυα, σε 155 χώρες και σε 840 εκατομμύρια τηλεθεατές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προβολή της χώρας μας διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο ΕΟΤ παραχώρησε στον διοργανωτή, τηλεοπτικά spots που προβάλλουν το φυσικό κάλλος της χώρας μας, προκειμένου να προβληθούν στην αρχή της τηλεοπτικής μετάδοσης της Τελετής Εκκίνησης (Athens City Stage) αλλά και σε εκπομπές διεθνών τηλεοπτικών σταθμών, που θα προβάλλουν το Ράλλυ Ακρόπολις. Έτσι, εικόνες από εντυπωσιακά τοπία της χώρας μας θα ταξιδέψουν σε όλο τον πλανήτη, τόσο τηλεοπτικά όσο και μέσω διαδικτύου και  κοινωνικών δικτύων (socialmedia).

Διαφήμιση