Αρχική Ενέργεια ΡΑΕ: Τεράστιες αποκλίσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας – Το διαδικτυακό εργαλείο σύγκρισης

ΡΑΕ: Τεράστιες αποκλίσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας – Το διαδικτυακό εργαλείο σύγκρισης

0
ρεύμα - τιμές
Διαφήμιση

Σανίδα σωτηρίας για τους καταναλωτές ρεύματος, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων, απλά με την επιλογή του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ της κατανάλωσης τους. Στην αγορά ρεύματος διατίθενται εκατοντάδες προϊόντα με σημαντικές διαφορές στην τιμολόγηση και τα επιμέρους χαρακτηριστικά, παρόλο που οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρωτοβουλία της ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αναπτύξει διαδικτυακό εργαλείο, μέσω του οποίου παρουσιάζονται σε συγκρίσιμη μορφή το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρουν στην αγορά οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην ιστοσελίδα (www.energycost.gr), η οποία απευθύνεται σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές ρεύματος, αλλά και στους χρήστες φυσικού αερίου, οι καταναλωτές μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία της κατανάλωσης και τις επιμέρους προτιμήσεις τους (π.χ. για την ύπαρξη ή μη ρητρών αναπροσαρμογής των τιμών). Έτσι, μπορούν να δουν τα προϊόντα που διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή. Η σειρά κατάταξης των προμηθευτών, ως προς το τίμημα που καλείται να καταβάλει ο καταναλωτής για το ενεργειακό κόστος, μεταβάλλεται, ανάλογα με τις προτιμήσεις και το προφίλ της κατανάλωσης.

Ενδεικτικά, για έναν οικιακό πελάτη χωρίς νυχτερινό ρεύμα, με μονοφασική παροχή, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής του τιμολογίου, με συνυπολογισμό των όποιων εκπτώσεων χορηγούν οι προμηθευτές (π.χ. για συνέπεια στην πληρωμή του λογαριασμού), με ισχύ παροχής 8 kva και μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες, το κόστος κυμαίνεται από 54 έως 76 ευρώ (απόκλιση 40 %). Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται οι μονοπωλιακές χρεώσεις (δίκτυα, ΥΚΩ κλπ.). Όχι όμως, τα δημοτικά τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Στο ίδιο παράδειγμα, αν ο καταναλωτής επιλέξει τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής το κόστος διαμορφώνεται από 45 έως 101 ευρώ (απόκλιση πάνω από 100 %), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα κόστη των λογαριασμών με κυμαινόμενα τιμολόγια, θα ακολουθούν το επόμενο διάστημα τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του διοξειδίου του άνθρακα, στον αντίστοιχο βαθμό που αυτά θα αυξάνονται.

Οι προτάσεις για διαβούλευση

Επιπλέον, η ΡΑΕ έθεσε σε διαβούλευση προτάσεις για αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος που περιλαμβάνουν θέσπιση ορίων διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, κατάργηση του παγίου (ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης) σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση της «ρήτρας αποχώρησης» στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ κινήθηκε και για την κατάργηση των χρεώσεων για την αποστολή του λογαριασμού κατανάλωσης.

Διαφήμιση