Αρχική Καταστροφές Ποτάμια λάβας από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα

Ποτάμια λάβας από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα

0
lapalma1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ποτάμια λάβας έρρεαν από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα προκαλώντας εκρήξεις, που ήταν ορατές στον σκοτεινό ουρανό, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα. Το αεροδρόμιο έκλεισε, καθώς η εκρηκτική δραστηριότητα εντάθηκε και εισήλθε στην πιο έντονη φάση της έως τώρα. Η λάβα έχει πλέον καλύψει περίπου 103 εκτάρια (1 τετραγωνικό χλμ) γης και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να την σταματήσει.

Από την περασμένη Κυριακή, που ξεκίνησε η έκρηξη του ηφαιστείου στο μικρό νησί του Ατλαντικού, το Κούμπρε Βιέχα έχει εκτοξεύσει χιλιάδες τόνους λάβας, έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχει αναγκάσει σχεδόν 6000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τουλάχιστον 300 κατοικίες έχουν καταστραφεί, έγινε γνωστό σήμερα.

Οι αρχές ανέφεραν σήμερα ότι οι 160 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τρεις πόλεις χθες δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικίες τους για να πάρουν τα υπάρχοντά τους, λόγω της «εξέλιξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας».

Νέα εκρηκτική φάση

Ειδικοί λένε πως το ηφαίστειο έχει εισέλθει σε μια νέα εκρηκτική φάση.

Οι ντόπιοι από τέσσερα χωριά κλήθηκαν να μαζέψουν τα βασικά τους αντικείμενα και να μετακομίσουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήταν έτοιμες να βοηθήσουν στη διαδικασία εκκένωσης.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, αλλά πολλά αγροκτήματα, πισίνες, επιχειρήσεις και δρόμοι έχουν καταστραφεί.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πόσο θα διαρκέσει αυτή η έκρηξη, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για το τι θα συμβεί εάν η λάβα φτάσει στη θάλασσα.

Κλειστό το αεροδρόμιο

Η διαχειρίστρια εταιρεία του αερολιμένα του νησιού Aena έκανε σήμερα γνωστό ότι το αεροδρόμιο έκλεισε.

«Το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα δεν λειτουργεί λόγω της συσσώρευσης τέφρας. Επιχειρήσεις καθαρισμού έχουν ξεκινήσει, όμως η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή», έγραψε στο Twitter.

Διαφήμιση