Αρχική Καταστροφές Πλημμύρες: Ο καταστροφικός απολογισμός του Άιντα – Χωρίς ρεύμα νοικοκυριά στην Ισπανία

Πλημμύρες: Ο καταστροφικός απολογισμός του Άιντα – Χωρίς ρεύμα νοικοκυριά στην Ισπανία

0
πλημμύρα ΗΠΑ
Εικόνα: UNSPLASH/jim gade (φωτογραφία αρχείου)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Χάος έχει προκληθεί στην Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ μετά το πέρασμα του τυφώνα Άιντα, που εν τω μεταξύ έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, και προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν και οι δύο περιοχές εξαιτίας της πρωτοφανούς βροχόπτωσης που προκλήθηκε από την τροπική καταιγίδα, ενώ και η λειτουργία σχεδόν όλων των γραμμών του μετρό της Νέας Υόρκης ανεστάλη αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος δεκατριών ανθρώπων, ενώ όπως μεταδίδει το NBC υπάρχουν πληροφορίες για 22 νεκρούς συνολικά, 14 εκ των οποίων στο Νιού Τζέρσεϊ.

Νεκροί καταγράφηκαν και στο Μισισίπι

Στο μεταξύ στο Μισισίπι, όπου και εκεί σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές λόγω του Άιντα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά την υποχώρηση ενός δρόμου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ακόμα χωρίς ρεύμα η Νέα Ορλεάνη

«Μουδιασμένη» είναι ακόμα η Νέα Ορλεάνη από το πλήγμα του τυφώνα Άιντα πριν λίγες μέρες. Με ζωντανές ακόμα τις μνήμες του τυφώνα Κατρίνα που πέρασε πριν από δεκαέξι χρόνια, οι κάτοικοι ζουν εφιαλτικές στιγμές, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η άντληση των υδάτων για να αποτιμηθεί πλήρως το μέγεθος της καταστροφής.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα με τις προβλέψεις καιρού να μιλούν για επερχόμενο κύμα καύσωνα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us που παρακολουθεί τις βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στη Λουιζιάνα δεν έχουν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Entergy ανακοίνωσε ότι οι βλάβες είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να αποκαθίστανται από σήμερα.

Παράλληλα, περίπου 440.000 άνθρωποι στην πόλη Τζέφερσον Πάρις, νότια της Νέας Ορλεάνης, αναμένεται να μείνουν επίσης, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ένα μήνα ή και περισσότερο, λόγω βλάβης που προκλήθηκε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Καταστροφικές πλημμύρες και στην Ισπανία

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε και πολλές περιοχές της Ισπανίας. Πολλές πόλεις πλημμύρισαν, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών είναι εκτός λειτουργίας. Όπως, τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Μαδρίτης-Τολέδο που έχουν διακοπεί.

Η καταιγίδα σάρωσε κυρίως την πόλη Αλκανάρ, στην Ταρραγόνα, την παραθαλάσσια επαρχία της Καταλονίας.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διέσωσαν δεκάδες ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα σε οχήματα, σε σπίτια, αλλά και σε κάμπινγκ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ένα γήπεδο χρησιμοποιείται για να στεγαστούν όσοι επλήγησαν, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, καθώς περίπου 7.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω ζημιών.

Σφοδρή βροχή και πλημμύρες αναφέρθηκαν επίσης στις περιοχές της Ναβάρας και της Καστίλης – Λα Μάντσα.

Διαφήμιση