Αρχική Επιστήμη ΠΟΥ – Άνοια: η ασθένεια που επηρεάζει 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

ΠΟΥ – Άνοια: η ασθένεια που επηρεάζει 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

0
άνοια
Διαφήμιση

Η ασθένεια «του γήρατος» ή αλλιώς άνοια, πλήττει σήμερα 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, στερώντας τους την μνήμη, ενώ το ετήσιο κόστος στην παγκόσμια οικονομία να ανέρχεται στα 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να αυξηθεί στα 78 εκατομμύρια ως το 2030 και στα 139 εκατομμύρια ως το 2050.

Πιθανά αίτια της άνοιας μπορεί να αποδειχθούν και τυχόν εγκεφαλικά ή κακώσεις στον εγκέφαλο. Παρόλο που δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την νόσο προς το παρόν, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ή να έχει καθυστερήσει η εξέλιξή τους αν οι άνθρωποι ασκούνταν τακτικά, δεν κάπνιζαν, απέφευγαν το αλκοόλ και έτρωγαν υγιεινά, ώστε να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος και καλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης.

Άλλοι παράγοντες που πιθανολογείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης είναι η κατάθλιψη, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η μείωση της νοητικής λειτουργίας και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Αντιστρόφως ανάλογοι είναι λοιπόν και οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας. Η συστηματική άσκηση, δηλαδή, ισορροπημένη διατροφή, αύξηση των κοινωνικών σχέσεων και εξάσκηση του μυαλού, είναι λίγοι από αυτούς τους τρόπους, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ygeiamou.gr.

Τι λένε οι ειδικοί

Το ένα τέταρτο των χωρών μελών του ΠΟΥ, δηλαδή το 26%, δεν διαθέτουν σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας, εκ των οποίων οι μισές βρίσκονται στην Ευρώπη, όπως επεσήμανε η Δρ. Κάτριν Ζέεχερ του τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ψυχοτρόπων Ουσιών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Χρειάζεται οι κυβερνήσεις να δώσουν περισσότερη προσοχή ώστε να καταρτίσουν πολιτικές αντιμετώπισης της άνοιας», όπως τόνισε η ίδια.

«Η άνοια στερεί από εκατομμύρια ανθρώπους τη μνήμη τους, την ανεξαρτησία τους και την αξιοπρέπειά τους, όμως στερεί και από εμάς τους ανθρώπους που γνωρίζουμε και αγαπάμε», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η άνοια είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας και δεν αφορά μόνο τις χώρες με υψηλά εισοδήματα. Στην πραγματικότητα περισσότερο από το 60% των ατόμων με άνοια ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα», προσέθεσε η Ζέεχερ.

Τέλος, προειδοποίησε ότι η άνοια μπορεί να επηρεάσει και τους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, με το ποσοστό τους να φτάνει το 10% του συνόλου.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, ygeiamou.gr

Διαφήμιση