Αρχική Ειδήσεις Με “άδεια χέρια” επιστρέφει στην Τουρκία ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ

Με “άδεια χέρια” επιστρέφει στην Τουρκία ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ

0
Erdogan
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν φαίνεται να είχε περιθώριο για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, και εν μέσω προκλήσεων στο Αιγαίο, ο Ερντογάν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, παρότι δεν είχε επίσημα οριστεί.

Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο της Τουρκίας, η μη συνάντηση με τον Μπάιντεν σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Το περιβάλλον του επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και από τον υπουργό Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίκεν. Ωστόσο από τον Λευκό Οίκο γίνεται γνωστό ότι στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Ερντογάν.

erdo

 

Οικονομικά ανοίγματα σε ασφάλεια και άμυνα

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στις 20 Σεπτεμβρίου επιχειρηματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες να πιστέψουν στις δυνατότητες της χώρας του και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ, τόνισε ότι η Άγκυρα αναπτύσσει τοπικές εμπορικές συμφωνίες με 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Ενώ η κυβέρνηση εργάζεται ειλικρινά προς αυτή την κατεύθυνση, ορισμένες μονομερείς πρακτικές των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας που εμποδίζουν το εμπόριο περιπλέκουν αυτό το έργο. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν μέσω διαλόγου βάσει αμοιβαίου ενδιαφέροντος και κατανόησης», τόνισε.

Όπως σημείωσε αναμένει οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ να αναπτυχθούν και ότι θα φτάσουν στο “πραγματικό τους πλήρες δυναμικό”.

Υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και των επενδύσεων, είπε. “Οι διαφορές στις απόψεις που εμφανίζονται κατά καιρούς μεταξύ των χωρών μπορούν να ξεπεραστούν μέσω διαλόγου, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού”.

Σημείωσε δε, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμμερίζεται πλήρως τη θέση ότι η ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι «και δυνατή και απαραίτητη». Επανέλαβε την αποφασιστικότητα και των δύο ηγετών ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 100 δισ. Δολάρια, που είναι «ρεαλιστικός στόχος και εύκολα εφικτό εφόσον γίνουν τα σωστά βήματα ».

Επισήμανε ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αυξήθηκε στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο παρά τις συνθήκες πανδημίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2021.

Διαφήμιση