Αρχική Καταστροφές Επιστολή δημάρχων: Ανησυχία για πλημμύρες στην Αττική

Επιστολή δημάρχων: Ανησυχία για πλημμύρες στην Αττική

0
mika baumeister FM sqOBM5Lw unsplash
Εικόνα: UNSPLASH/ mika baumeister
Διαφήμιση

Τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων στο νότιο τμήμα του Λεκανοπεδίου επισημαίνουν με κοινή τους επιστολή προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας, τρεις δήμαρχοι της περιοχής. Η κλιματική κρίση και οι πρόσφατες και παλαιότερες πυρκαγιές ενισχύουν την ανησυχία για μεγάλες καταστροφές από πλυμμηρικά φαινόμενα σημειώνουν.

Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Μοσχάτου-Ταύρου Α. Ευθυμίου και Πειραιά Γ. Μώραλης καταθέτουν την ανησυχία τους καθώς, όπως εξηγούν, στους δήμους τους καταλήγουν, μεταφέροντας τεράστιους όγκους νερού, ο Κηφισός, ο Ιλισός, το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, ενώ μεγάλοι όγκοι νερού εισρέουν επιφανειακά από τα υψηλότερα σημεία του κέντρου της Αθήνας στη λεκάνη που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή Λαχαναγοράς, Χαμοστέρνας κ.α.

Υπενθυμίζουν ότι οι δήμοι τους, που αποτελούν από τη θέση τους το χαμηλό σημείο της λεκάνης απορροής των ποταμών, έχουν θρηνήσει ανθρώπινες ζωές και μεγάλες υλικές καταστροφές. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που έχει βρέξει μεγάλες ποσότητες νερού στα βόρεια του νομού Αττικής και ελάχιστα ή καθόλου στα νότια, παρ’ όλα αυτά οι συνέπειες πλήττουν και τις νότιες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μάνδρας Αττικής το 2017.

Τα αιτήματα των δημάρχων

“Για την αποφυγή τραγικών αποτελεσμάτων πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και να εφαρμοστούν οι προτάσεις που καταθέσαμε και οι τρεις Δήμαρχοι”, σημειώνουν. Συγκεκριμένα με την επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία ζητούν:

  • Την άμεση κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στα υψηλά σημεία του Κηφισού,
  •  την κατασκευή του κυκλοβόρου αγωγού που θα συλλέγει και τα επιφανειακά νερά από το κέντρο της Αθήνας,
  • την άμεση λειτουργία του συλλεκτήριου νέου παραλιακού αγωγού και του καναλιού στα έργα του Φαληρικού Όρμου,
  •  την άμεση διευθέτηση της κοίτης και των οχθών του Ιλισού ποταμού στο ανοιχτό τμήμα του και ιδιαίτερα την κατασκευή νέας γέφυρας στην παλαιά παραλιακή λ. Ποσειδώνος.
  •  τη λήψη μέτρων σε όλα τα επικίνδυνα σημεία.
  •  Τη δημιουργία συστήματος Πολιτικής Προστασίας έγκαιρης ειδοποίησης για πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές τους.

 

Διαφήμιση