Αρχική Καταστροφές Μ. Bachelet (ΟΗΕ): Η μεγαλύτερη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι περιβαλλοντικές...

Μ. Bachelet (ΟΗΕ): Η μεγαλύτερη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι περιβαλλοντικές κρίσεις

0
Michele Bachellet
Εικόνα: Wikipedia
Διαφήμιση

Στην τριπλή κρίση που απειλεί τον πλανήτη – κλιματική αλλαγή, μόλυνση και καταστροφή της φύσης – αναφέρθηκε η Michelle Bachelet τονίζοντας ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκοσμίως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε πως “καθώς αυτές οι περιβαλλοντικές απειλές εντείνονται, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή μας».

Κατά την έναρξη συνεδρίασης του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, αναφέρθηκε στα πρόσφατα “ακραία και φονικά” κλιματικά γεγονότα, όπως οι πλημμύρες στη Γερμανία και οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. “Πρέπει να θέσουμε τον πήχη ψηλότερα – πράγματι, το κοινό μας μέλλον εξαρτάται από αυτό”.

Τριπλή περιβαλλοντική κρίση

Υπογράμμισε ότι η “τριπλή αυτή κρίση του πλανήτη” έχει ήδη μεγάλο και άμεσο αντίκτυπο σε σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως “τα δικαιώματα για επαρκή σίτιση, νερό, μόρφωση, στέγαση, υγεία, ανάπτυξη ακόμα και στην ίδια τη ζωή”. “Η μόλυνση — που προέρχεται από τους ίδιους μη βιώσιμους τρόπους κατανάλωσης και παραγωγής όπως η κλιματική αλλαγή– είναι η αιτία για έναν στους έξι πρόωρους θανάτους”, είπε η ίδια.

Ο λιμός στη Μαδαγασκάρη, η ερημοποίηση στο Σαχέλ, η άνοδος της στάθμης των υδάτων στο Μπαγκλαντές, η λειψυδρία στη Μέση Ανατολή, οι τεράστιες πυρκαγιές στη Σιβηρία και στην Καλιφόρνια, οι πλημμύρες σε Κίνα  και Γερμανία κά. Η Bachelet αναφέρθηκε σε μια μακρά λίστα περιβαλλοντικών κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μεγάλων τμημάτων πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Διατήρηση πολύτιμων πόρων

Παρόμοιες τάσεις και προκλήσεις υπάρχουν σε διαφορετικές μορφές και σε διαφορετικό βαθμό σε όλες τις περιοχές του κόσμου σημείωσε. Για παράδειγμα, η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική πλήττονται από έλλειψη νερού που προκαλεί την αύξηση των εντάσεων για αυτόν τον λιγοστό πόρο.

Η επικεφαλής των δικαιωμάτων του ΟΗΕ λέει ότι ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον είναι το θεμέλιο της ανθρώπινης ζωής. Πρόσθεσε δε, ότι το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τις κυβερνήσεις που ενεργούν για τη διατήρηση των πολύτιμων πόρων του κόσμου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαφήμιση