Αρχική Καταστροφές Δασικές πυρκαγιές: η ρύπανση στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 33 χιλιάδες...

Δασικές πυρκαγιές: η ρύπανση στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 33 χιλιάδες ανθρώπους

0
Στιγμιότυπο οθόνης 2021 09 13 21 21 48
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι πυρκαγιές στοιχίζουν τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους τον χρόνο, λόγω της ρύπανσης του αέρα. Το κόστος είναι μεγαλύτερο σε ευάλωτα άτομα, παιδιά και συνανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Τελευταία διεθνής επιστημονική έρευνα επισημαίνει ότι η βραχυχρόνια έκθεση των ανθρώπων στα μικροσκοπικά σωματίδια (ΡM2,5 ή έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου), τα οποία εισδύουν στους πνεύμονες και στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες των πνευμόνων, καρδιαγγειακές και άλλες αιτίες. Τα σωματίδια από τις δασικές πυρκαγιές είναι συνήθως πιο μικρά και πιο τοξικά από αυτά των αστικών πυρκαγιών.

Η διεθνής έρευνα

Οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία για 65,5 εκατομμύρια θανάτους σε 749 πόλεις σε 43 χώρες. Συσχετίζοντας τα δεδομένα αυτά με στοιχεία για τα επίπεδα συγκεντρώσεων σωματιδίων ΡΜ2.5 λόγω πυρκαγιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,62% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία διεθνώς, το 0,55% των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας και το 0,64% των θανάτων που σχετίζονται με παθήσεις των πνευμόνων, μπορούν να συνδεθούν με τις άμεσες επιπτώσεις των μικροσωματιδίων από τις πυρκαγιές. Συγκριτικά, οι θάνατοι που σχετίζονται με τους καύσωνες, εκτιμάται ότι αποτελούν το 0,91% όλων των θανάτων διεθνώς.

Η Γουατεμάλα βρέθηκε να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ετησίων θανάτων σχετιζόμενων με τη ρύπανση του αέρα από τις πυρκαγιές (3,04%), ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη (2,32%), την Παραγουάη (2,09%), το Μεξικό (1,72%) και το Περού (1,61%). Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμήθηκε σε 0,33%, όσο ακριβώς και στον Καναδά, ενώ στις ΗΠΑ σε 0,26% και στη Βρετανία μόνο 0,09%.

Και ελληνική συμμετοχή

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Γιουμίνγκ Γκούο της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Planetary Health”. Σε αυτήν υπήρχε και ελληνική συμμετοχή, οι καθηγήτριες Κλέα Κατσουγιάννη και Ευαγγελία Σαμόλη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να εξαπλωθεί έως 1.000 χλμ. μακριά και ο κίνδυνος των πυρκαγιών προβλέπεται ότι θα αυξάνεται όσο η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει”, δήλωσε ο Γκούο. Όπως εκτίμησε, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση