Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απολιγνιτοποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απολιγνιτοποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής

0
Εικόνα: EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozen.gr

“Συναισθηματικά οι φωτιές του περασμένου Αυγούστου, ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πρωθυπουργικής μου θητείας”, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου κατά την 85η ΔΕΘ.

Το θέμα άλλωστε της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αγωνία του για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, προανήγγειλε μέτρα για τους πυροπαθείς, αλλά και για το πρόβλημα της υπεραλείευσης. Στην ομιλία του άλλωστε μία ημέρα πριν είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας.

Αναφερόμενος μάλιστα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών σημείωσε πως θα είναι μια συνέχεια της συζήτησης, που έγινε στη Μασσαλία με αιχμή την κλιματική κρίση και ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας διευρύνθηκε η σύνθεση από 7 σε 9 συμμετέχοντα μέλη.

Προτεραιότητα της πολιτικής του στο τομέα της ενέργειας είναι η απολιγνοποίηση και η στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ενίσχυση του τουρισμού, αλλά και η δυναμική του πρωτογενούς τομέα.

Απολιγνιτοποίηση και ΑΠΕ

“Ο λιγνίτης δεν αποτελεί επιλογή σήμερα” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησής τους η αναζήτηση νέων δρόμων στην ενέργεια. Αναρωτήθηκε αν η περιβαλλοντική Αριστερά επιθυμεί να συνεχίσουμε με λιγνίτη και δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί στην Κοζάνη το επόμενο διάστημα. Εξήγγειλε πρόγραμμα 5 δισ ευρώ για τη Δ Μακεδονία. “Έχουμε αίσθηση του κατεπείγοντος .Θα πάω  Κοζάνη να εξηγήσω σχέδιο. Κατανοώ άγχος ανθρώπων στη Δ Μακεδονία. Το μέλλον τους όμως θα είναι καλύτερο κ όσο πιο γρήγορα το υλοποιήσουμε τόσο το μέλλον όλης της χώρας θα είναι καλύτερο” πρόσθεσε.

Υπεραμύνθηκε δε, της προοπτικής για ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο.

Eνίσχυση σε Εύβοια

«Οι ρητινοκολλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιέξοδο” θέλουμε βαηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης ώστε να προστατευτεί το δάσος καθώς θα ξαναγεννιέται. Επιπλέον έχει εκταμιευτεί ένα ποσό περίπου 7,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των πληγέντων στην Εύβοια, επιπλέον των 20 εκατομμυρίων από την πλατφόρμα “arogi”.

Επίσης, σημείωσε ότι για αντιμετώπιση νέων κινδύνων πυρκαγιάς έχει προγραμματιστεί η αγορά ακόμη 6 καναντέρ.

Υπεραλίευση και μέτρα

“Πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε” ήταν το σχόλιο του για το φαινόμενο της υπεραλίευσης. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό είναι να ορίσουμε μία ζώνη απαγόρευσης της αλίευσης, τις οποίες θα μας υποδείξουν οι επιστήμονες. Περίπου 10% έως το 2030. Όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιες πρακτικές, το απόθεμα είναι μεγαλύτερο, σημείωσε και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους αλιείς.

Τέλος για το μεταναστευτικό, χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ καλύτερη από ό,τι ένα χρόνο πριν και σημείωσε ότι σχεδιάζονται μόνιμες δομές σε πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Λέρο, Κω, Χίο). Ως αντιστάθμισμα σε αυτά τα 5 νησιά θα υπάρχει χαμηλότερος Φ.Π.Α.

Τουρισμός: Πετύχαμε το στοίχημα

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού τόσο φέτος, όσο και στο μέλλον δήλωσε πως «κερδίσαμε το στοίχημα  του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει».

«Πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τον χειμερινό τουρισμό, τον τουρισμό που συνδέεται αμιγώς με επισκέψεις πολιτιστικές και να εκμεταλλευθούμε την ομορφιά της χώρας δώδεκα μήνες τον χρόνο. Αυτό για μένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα», κατέληξε.

 

 

Διαφήμιση