Αρχική Ειδήσεις Ινδία: Μυστηριώδης πυρετός με θύματα κυρίως παιδιά

Ινδία: Μυστηριώδης πυρετός με θύματα κυρίως παιδιά

0
Ινδία
Διαφήμιση

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί την τελευταία εβδομάδα σε περιοχές της βόρειας Ινδίας, όπου πολλά παιδιά, αλλά και άνθρωποι διαφόρων ηλικιών παραπονιούνται για ξαφνικό υψηλό πυρετό.

Σε μια εποχή που η Ινδία φαίνεται να αναρρώνει σιγά – σιγά από ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα κορονοϊού, οι θάνατοι στην Ούταρ Πραντές έχουν προκαλέσει ένα κύμα πανικού με τον «μυστηριώδη πυρετό» να επελαύνει σε περιοχές της δεύτερης πολυπληθέστερης επαρχίας της Ινδίας.

Όπως μεταδίδει το BBC, ήδη έχουν πεθάνει 50 άτομα, κυρίως παιδιά, από επιπλοκές της μυστηριώδους ασθένειας, ενώ εκατοντάδες έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σε έξι περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Ούταρ Πραντές.

Τα συμπτώματα

Πολλά από τα παιδιά ένιωθαν πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, αφυδάτωση και ναυτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά ανέφεραν εξανθήματα που εξαπλώνονταν σε πόδια και χέρια. Από τους νεκρούς, πάντως, δεν βρέθηκε κανείς θετικός στον κορονοϊό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC.

Μεγάλος αριθμός ασθενών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, κάτι που φανερώνει ότι ίσως είναι μία σοβαρή μορφή δάγκειου πυρετού.

«Οι ασθενείς στα νοσοκομεία, κυρίως τα παιδιά, πεθαίνουν πολύ γρήγορα», επισημαίνει η Δρ. Νέτα Κουλσρέσθα, ανώτερη αξιωματούχος υγείας της περιφέρειας Φιροζαμπάντ, όπου 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, πέθαναν την τελευταία εβδομάδα.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από κουνούπια, πρόκειται κυρίως τροπική ασθένεια που κυκλοφορεί στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Έχει εμφανιστεί σε πάνω από 100 χώρες, αλλά περίπου το 70% των κρουσμάτων καταγράφονται στην Ασία.

«Ο συνδυασμός του αντίκτυπου των επιδημιών κορονοϊού και δάγκειου πυρετού μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν», προειδοποιεί από πλευράς του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές αν μια επιδημία δάγκειου πυρετού ευθύνεται αποκλειστικά για τους θανάτους που σχετίζονται με υψηλό πυρετό στο Ούταρ Πραντές.

Οι δάγκειοι ιοί και οι έρευνες

Έχουν καταγραφεί συνολικά τέσσερις δάγκειοι ιοί, με τα παιδιά να είναι έως και πέντε φορές πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης μόλυνσης από δάγκειο πυρετό σε σχέση με τους ενήλικες. Οι επιστήμονες έχουν στραφεί σε αναλύσεις γονιδιώματος προκειμένου να ανακαλύψουν τι προκάλεσε αυτή την ξαφνική έξαρση του πυρετού.

Διαφήμιση