Αρχική Καταστροφές Η λάβα του ηφαιστείου Λα Πάλμα καταβροχθίζει σπίτια

Η λάβα του ηφαιστείου Λα Πάλμα καταβροχθίζει σπίτια

0
lapalma
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η λάβα που ξεχύνεται από το ηφαίστειο στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια, καθώς η λάβα κατευθύνεται προς τη θάλασσα.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Οι αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 6.000 κάτοικοι εκκένωσαν οικισμούς. Πεντακόσιοι άλλοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο νησί Λα Πάλμα των Καναρίων, καθώς η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα ώθησε κύματα λάβας προς κατοικημένες παράκτιες περιοχές και προκάλεσε ανησυχίες για σχηματισμό νεφών τοξικού αερίου.

Η έκρηξη, που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής στην κορυφογραμμή Cumbre Vieja , μια από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές στο αρχιπέλαγος, κατέστρεψε τουλάχιστον 183 σπίτια. Το ηφαίστειο Cumbre Vieja εκτοξεύει πίδακες λάβας από την Κυριακή, ενώ σεισμοί έπληξαν επίσης το νησί λίγο μετά την έκρηξη.

Ανησυχία για τοξικά αέρια

Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή τραυματισμοί, αλλά τα βίντεο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέγραψαν δύο γλώσσες μαύρης λάβας που έκοβαν το τοπίο καθώς προχωρούσαν στη δυτική πλευρά του ηφαιστείου προς τη θάλασσα. Οι ειδικοί λένε ότι αν και όταν η λάβα φτάσει στη θάλασσα θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εκρήξεις και σύννεφα τοξικών αερίων.

Η ροή της λάβας αναμενόταν να φτάσει στην ακτή το βράδυ της Δευτέρας, αλλά η ταχύτητά της έπεσε τις τελευταίες ώρες. Παρά την επιβράδυνση, ο Mariano Hernández, επικεφαλής του συμβουλίου του νησιού, είπε στο ραδιόφωνο Cadena Serότι οι αρχές ανησυχούν για την πρόοδο της λάβας προς κατοικημένες περιοχές.

“Προχωράει πολύ αργά και αυτό που μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή είναι η πρόοδός του προς την ακτή, επειδή είναι πολύ κοντά στο Todoque, μια γειτονιά που φιλοξενεί περισσότερους από 1.000 ανθρώπους”, είπε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTVE.

«Ανησυχούμε επίσης για τις οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα. Πάνω από 150 σπίτια έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί και αν η πρόοδος συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί ».

Ανησυχία για καλλιέργειες

“Δεν είναι αστείο”, δήλωσε ο Pedro José Alegría, ένας 70χρονος αγρότης, στο Associated Press καθώς επέστρεφε στη Λα Λαγούνα, μια γειτονιά που συνορεύει με μια από τις εκκενωμένες περιοχές, για να ταΐσει τον γάιδαρό του.

Μιλώντας από ένα φορτηγό φορτωμένο με στάχτη, είπε ότι φοβόταν για τα θερμοκήπια που διαθέτει σε μια φυτεία μπανάνας που έχει θέα στον Ατλαντικό.

Η περιοχή, βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου ισοπεδώνεται η κορυφογραμμή Cumbre Vieja. Έχει μερικά από τα πιο εύφορα εδάφη της La Palma με καλλιέργειες αβοκάντο και παπάγια καθώς και αμπελώνες.

Η άμεση ανησυχία του Alegría ήταν ότι η λάβα θα καταστρέψει τους σωλήνες που τροφοδοτούν τους ψεκαστήρες της φυτείας του. Υπάρχουν όμως και ανησυχία ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να καταστήσει τα υπόγεια ύδατα και να τα καταστήσει άχρηστα προς πόση, καθώς και για καλλιέργειες έντασης νερού, όπως η καλλιέργεια μπανάνας.

“Το ηφαίστειο μπορεί να μην μας σκοτώσει άμεσα, αλλά θα κάνει πολλούς από εμάς να χρεοκοπήσουμε”,λέει ο αγρότης.

Διαφήμιση