Αρχική Περιβάλλον HELMEPA: δυναμικό “παρόν” στον αγώνα για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

HELMEPA: δυναμικό “παρόν” στον αγώνα για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

0
HELM SEA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δυναμικό “παρόν” στον αγώνα για μια “πράσινη” ναυτιλία δίνει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA. Συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία Getting to Zero Coalition, συμμετέχει  Στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας για εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε ποσοστό έως και 50% μείωση μέχρι το 2050. Στόχος ο οποίος έχει τεθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών το 2019.

Η ανάπτυξη πλοίων μηδενικών εκπομπών προϋποθέτει μια καινοτόμο, συνεργατική και καλά οργανωμένη δράση της βιομηχανίας, που θα συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεργαστούμε όλοι μαζί, για να επιτύχουμε εμπορικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες, εναλλακτικές λύσεις για τον κλάδο μας. Μια παγκόσμια συνέργεια, για μια παγκόσμια λύση!» τονίζει η κα Σεμίραμις Παληού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Η ένταξη στη συμμαχία Getting to Zero σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην εθελοντική δέσμευση της HELMEPA «Να Σώσουμε τις Θάλασσες», που υπέγραψαν Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικοί το 1982. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η HELMEPA συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με  την ανάληψη ενεργών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της τεράστιας πρόκλησης για τη φύση και την ανθρωπότητα, την κλιματική αλλαγή.

Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός στη ναυτιλία

Αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία των μελών της, 1.858 εμπορικών πλοίων, 230 ναυτιλιακών εταιρειών και οργανισμών και 14.000 Ελλήνων ναυτικών, η HELMEPA συμβάλλει στις ομάδες εργασίας της συμμαχίας “Getting to Zero”. Παράλληλα, ενσωματώνει τις γνώσεις και τα συμπεράσματα που προκύπτουν στην κατάρτιση επιμορφωτικών πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και την αναβάθμιση γνώσεων των ναυτικών, ώστε να είναι σε θέση να αφομοιώσουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται στη ναυτιλία, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.

Ως τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον IMO και μακροχρόνιος εταίρος του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών, η HELMEPA υποστηρίζει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ασχολείται ενεργά με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και τοπικών κοινοτήτων της Ελλάδας σχετικά με κλιματική αλλαγή και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η συμμαχία “Getting to Zero”

Η συμμαχία “Getting to Zero” (GtZ) δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών (Νέα Υόρκη, 2019) με πρωτοβουλία της βιομηχανίας και αποτελεί μία δυναμική συμμαχία εταιρειών και οργανισμών του ναυτιλιακού τομέα, της ενέργειας, των υποδομών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου που υποστηρίζεται από εθνικούς και διακρατικούς φορείς.

Σκοπός της είναι να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλία κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050 – σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008.

Στόχος της συμμαχίας GtZ η επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας με την ανάπτυξη εμπορικά βιώσιμων πλοίων μηδενικών εκπομπών, μέχρι το 2030, που θα υποστηρίζονται από τις απαραίτητες υποδομές σε καθαρές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής, της διανομής, της αποθήκευσης και του ανεφοδιασμού.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤρίκαλα: η πρώτη πανευρωπαϊκή πτήση drone για παράδοση φαρμάκων
Επόμενο άρθροΜΕΒΓΑΛ: Με «αγάπης έργα για τον…» υδροβιότοπο Αξιού