Αρχική Ελλάδα Γερμανικές εκλογές: Οι Πράσινοι σε ρόλο-κλειδί για σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανικές εκλογές: Οι Πράσινοι σε ρόλο-κλειδί για σχηματισμό κυβέρνησης

0
Γερμανία-Μπούντεστανγκ
Εικόνα: UNSPLASH/Christian Lue
Διαφήμιση

Του Πάνου Ευαγγελόπουλου *

Ο Κρίστιαν Λίντνερ οδήγησε τους Φιλελεύθερους στη μεγάλη τους ανάκαμψη, από τον εξοστρακισμό τους το 2013 από το Γερμανικό κοινοβούλιο μέχρι την επάνοδο τους το 2017 και το σήμερα που μπορούν να ορίσουν αν ο επόμενος καγκελάριος θα είναι κεντροαριστερός ή κεντροδεξιός.

Βέβαια, και τώρα μπορεί να γίνει ο μεγάλος συνασπισμός και τότε ο Λίντνερ θα έχει να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην αντιπολίτευση, απέναντι σε μια Γερμανία βαλτωμένη, από μια διαρκή χειμερία νάρκη, εξ αιτίας μιας συνεχιζόμενης τρίτης θητείας του μεγάλου συνασπισμού.

Η Μέρκελ όχι μόνον δεν ανέδειξε τη σφριγηλότητα της Γερμανίας του 21ου αιώνα, αλλά και καταβαράθρωσε την κεντροδεξιά και έβαλε τον καημένο τον Άρμιν Λάσετ να φορτωθεί την ήττα των πεπραγμένων της.

Η Γερμανία δε θα αντέξει άλλον μεγάλον συνασπισμό και ο Λίντνερ πρέπει να κάνει την υπέρβαση για να οδηγήσει τη Γερμανία στην τρικομματική διακυβέρνηση με την κεντροδεξιά για να αποκτήσει μια δυναμική η χώρα.

Ακόμη μια λανθασμένη επιλογή της Μέρκελ

Εξάλλου στην κεντροδεξιά όλοι γνώριζαν ότι ο Λάσετ ήταν μια ακόμη λανθασμένη επιλογή της Μέρκελ και τον επέβαλε με τους γέροντες του κόμματος που θέλουν τη Γερμανία κουρασμένη σαν αδρανή μάζα.

Αυτό τώρα μπορεί μόνον να διορθωθεί με καγκελάριο τον Μάρκους Ζέντερ.

Αν λοιπόν οι Πράσινοι δεν πάνε σε μια τέτοια τρικομματική τότε μόνον με νέες εκλογές η Γερμανία θα βρει τον δρόμο που της αξίζει.

Βέβαια, λόγω της αδράνειας που χαρακτηρίζει τη Γερμανία από τον Σρέντερ και μετά, είναι αρκετά πιθανόν πάλι μεγάλο συνασπισμό να δούμε.

Το δίδυμο των αντιθέτων, Πράσινων και Φιλελευθέρων, ούτε τον Σόλτς συναρπάζει, ούτε τον Λάσετ θέλγει, ακόμη και αν τους προσφέρουν την καγκελαρία.

Πιο πολύ όμως τους καθηλώνει ο φόβος που μπορεί να πάει αυτό το ετερόκλητο σχήμα…

Μπορεί και αυτή τη φορά ο μεγάλος συνασπισμός να είναι μια απελπιστική διέξοδος για τη Γερμανία.

Πάνος Ευαγγελόπουλος
Πάνος Ευαγγελόπουλος

* Ο Πάνος Ευαγγελόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ). Έχει γράψει το βιβλίο «Περιουσία και Αγορά» σε εκδόσεις Παπαζήση και άρθρα του για τον Φιλελευθερισμό, την Οικονομία της Αγοράς, την Ιστορία και την Λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Διαφήμιση