Αρχική Περιβάλλον Χιλή: Αιολικό πάρκο θα εγκατασταθεί στην έρημο Ατακάμα

Χιλή: Αιολικό πάρκο θα εγκατασταθεί στην έρημο Ατακάμα

0
ανεμογεννήτριες
Εικόνα: UNSPLASH/Mario Caruso
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η εταιρία Colbun σχεδιάζει να εγκαταστήσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Λατινικής Αμερικής στην έρημο Ατακάμα, διευρύνοντας την αναπτυσσόμενη βάση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Χιλής.

Το αιολικό πάρκο, ονόματι Horizonte, θα κατασκευαστεί από τη Χιλιανή εταιρεία Colbun και θα έχει παραγωγική δυνατότητα 778 MW, διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ενέργειας.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 140 ανεμογεννητριών σε επιφάνεια 80.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Αντοφαγκάστας (περίπου 1.000 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγο), που χαρακτηρίζεται η πρωτεύουσα των ορυχείων και των μεταλλείων, σύμφωνα με το CNN.

Το πάρκο αυτό θα επιτρέψει να αποφεύγεται η εκπομπή κάπου 1,2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ποσότητας που θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 300.000 αυτοκινήτων από την κυκλοφορία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Horizonte απαιτεί 850 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την εγκατάσταση 140 γεννητριών. Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2021, με σκοπό να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024.

Το έργο θα είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων χερσαίων αιολικών πάρκων στον κόσμο, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Το εθνικό δίκτυο ενέργειας των 25,8 GW της Χιλής διαθέτει ήδη 15% αποθηκευμένης φωτοβολταϊκής ηλιακής ενέργειας και 10% αιολικής ενέργειας.

Δεν πτοείται η παραγωγή με άνθρακα

Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα εξακολουθεί να είναι μπροστά με το 18% του αποθέματος. Οι γεννήτριες φυσικού αερίου και ντίζελ αντιστοιχούν σε 15% η καθεμία. Η υδροηλεκτρική ενέργεια από τις δεξαμενές και τις εγκαταστάσεις του ποταμού απορροφούν ένα συνδυασμένο 24%. Το υπόλοιπο προέρχεται από μίνι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, γεωθερμικά εργοστάσια και εργοστάσια βιομάζας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας (CNE).

Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, η Χιλή έβγαλε πρόσφατα δύο εργοστάσια με καύση άνθρακα από τη σύνταξη για προσωρινή περίοδο, μια οπισθοδρόμηση στη φιλόδοξη εκστρατεία της χώρας για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Ο αναπτυξιακός οργανισμός της Χιλής Corfo πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή διαγωνισμό για χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τοπικά έργα πράσινου υδρογόνου, τα οποία χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου από το νερό μέσω ηλεκτρόλυσης. Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Σεμπάστιαν Πινέρα σχεδιάζει να χορηγήσει τη χρηματοδότηση σε τουλάχιστον δύο έργα τον Δεκέμβριο.

Διαφήμιση