Αρχική Ελλάδα Athens Democracy Forum – Μητσοτάκης: «Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα...

Athens Democracy Forum – Μητσοτάκης: «Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου»

0
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ATHENS DEMOCRACY FORUM (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Αθήνα υποδέχεται το 9ο Athens Democracy Forum από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Η καθιερωμένη διοργάνωση φέτος επικεντρώνεται στην «Ανθεκτικότητα και Ανανέωση» και φιλοξενεί διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τον κόσμο των επιχειρήσεων, την κοινωνία των πολιτών και φορείς από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Εκεί βρέθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα και συνομίλησε με τον δημοσιογράφο των New York Times, Steven Erlanger.

Μητσοτάκης: «Συνήψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν μία στρατηγική συνεργασία»

Ερωτώμενος γιατί υπήρξε αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία απάντησε: «Συνήψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν μία στρατηγική συνεργασία. Υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια. Συμβολίζει τη δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και που θα μας ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα».

Σε ερώτηση γιατί να γίνει αυτή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, εφόσον η Ελλάδα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «Η συμφωνία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών του. Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Πρόκειται επίσης για μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, που το ΝΑΤΟ δε θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια.»

«Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία την ιστορία του κόσμου» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δε θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία

«Οι συγκεκριμένες επενδύσεις βρίσκονται εντός του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας και σε καμία περίπτωση δε γίνονται εις βάρος των άλλων προτεραιοτήτων μας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου των New York Times, Steven Erlanger.

«Έχω ξεκαθαρίσει πως δε θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταναστευτικό: Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα ξαναβιώσουμε σκηνές του 2015

«Δε θα είμαι απολογητικός σε ό,τι αφορά στην προστασία των συνόρων μας. Τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, αντισταθήκαμε, προστατεύσαμε τα σύνορα μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε με τρόπο που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της συζήτησης του με τον Steven Erlanger.

«Επιπλέον αντιμετωπίσαμε το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αύριο θα επισκεφθώ τη Σάμο και το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεν είναι αντιφατικό να υπερασπίζεσαι τα σύνορα σου με ταυτόχρονο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Έχουμε κάθε συμφέρον να εργαζόμαστε από κοινού με την Τουρκία και να διαλύουμε τα κυκλώματα διακινητών. Πιστεύω πως η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα. Μπορεί για παράδειγμα να δεχθεί τις επιστροφές, που εμπεριέχονται στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Δεν το κάνουν προς το παρόν και μιλάμε για περίπου 2.000 ανθρώπους. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, πως δε θα ξαναβιώσουμε σκηνές του 2015».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την ίδια ώρα βεβαίως υπάρχει και ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μία πολύ σημαντική ένδειξη θα ήταν η συμφωνία επί του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το ζήτημα τουλάχιστον για το ορατό μέλλον».

Ελπίδες ότι «ιδίως οι νέοι θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο»

«Το θέμα του εμβολιασμού δεν έχει πολιτικοποιηθεί στην Ελλάδα, όσο στις ΗΠΑ. Πρέπει να πω πως στο θέμα αυτό δεν είχαμε την απαραίτητη στήριξη της αντιπολίτευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δε θα επιβάλουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι ανεμβολίαστοι δε θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε απάντηση του Steven Erlanger.

Διαφήμιση