Αρχική Καταστροφές Ακραία ξηρασία τα καλοκαίρια στις χώρες της Μεσογείου

Ακραία ξηρασία τα καλοκαίρια στις χώρες της Μεσογείου

0
wolfgang hasselmann B9mDm mv1Qw unsplash
Διαφήμιση

Συντάκτης: ecozen.gr

Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία… Η νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα οι χώρες της Μεσογείου απειλούνται με σοβαρές έως ακραίες ξηρασίες τα καλοκαίρια λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, αναφέρει τελευταία επιστημονική έρευνα. Μια ιδιαίτερα δυσοίωνη προοπτική που συνοδεύεται από προβλέψεις για περισσότερο υγρούς χειμώνες και για κίνδυνο καταστροφών σε καλλιέργειες.

Ακραία φαινόμενα και κλιματική αλλαγή

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που τείνει να λάβει πια χαρακτηριστικά κρίσης, θα γίνονται όλο και συχνότερες οι περίοδοι ανομβρίας, ξηρασίας και άλλων ακραίων φαινομένων έως το τέλος του 21ου αιώνα, είναι ο συμπέρασμα διεθνούς επιστημονικής έρευνας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Μαγκνταλένα Μιτελμάγιερ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Frontiers in Water», βρήκαν μια «σαφή τάση για ολοένα και περισσότερες, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο έντονες θερινές ξηρασίες, αυξάνοντας το έλλειμμα βροχοπτώσεων έως το τέλος του αιώνα».

Κίνδυνος για γεωργία και κτηνοτροφία

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, οι ξηρασίες αποτελούν τον πιο σοβαρό κίνδυνο για τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας κάθε χρόνο περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι επιπτώσεις των ξηρασιών είναι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές.

Η μελέτη εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα (μετά το 2080) η Ευρώπη – και αυτό δεν αφορά μόνο τη Νότια – θα δει μια αύξηση στη συχνότητα και στην ένταση των ξηρασιών, με αντίστοιχη μείωση στις ξηρασίες του χειμώνα. Όσο περνάνε τα χρόνια, θα μεγαλώνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στις θερινές και χειμερινές ξηρασίες. Οι πρώτες θα αυξάνονται και οι δεύτερες θα μειώνονται.

Έως και 80% ξηρασία τα καλοκαίρια

Περιοχές που θα γνωρίσουν μεγαλύτερες ξηρασίες, ιδίως τα καλοκαίρια (με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ. για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών), θα είναι η Μεσογειακή Ευρώπη, αλλά επίσης και άλλα μέρη όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, οι Άλπεις και η Ανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα οι καλοκαιρινοί μήνες με ακραία ξηρασία μπορεί να φθάσουν το 80%, με αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα ξηρασίας, ενώ στην Ιβηρική Χερσόνησο ίσως και το 96%.

Διαβάστε επίσης:  Βιβλική καταστροφή στη Φλόριντα από τον φονικό τυφώνα VIDEO

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές είναι συγκριτικές με το σημερινό και προβιομηχανικό κλίμα, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Frontiers in water

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: Σταθερά υψηλά τα κρούσματα, 2.807, 388 διασωληνωμένοι και 38 νεκροί
Επόμενο άρθροΑπό αύριο διάθεση self test για τους μαθητές στα φαρμακεία