Αρχική Καταστροφές Αίτνα: Αφυπνίστηκε ξανά το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης

Αίτνα: Αφυπνίστηκε ξανά το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης

0
Αιτνα ηφαιστειο έκρηξη
Εικόνα: Αίτνα, φωτογραφία αρχείου
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Καπνός εμφανίστηκε ξανά πάνω από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του ηφαιστείου της Αίτνας, ενώ εκτοξεύθηκαν επίσης θραύσματα από πυρακτωμένα πετρώματα και περιορισμένη ποσότητα λάβας.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, η Αίτνα άρχισε να εκτοξεύει καπνό και στάχτη, δημιουργώντας μια μαύρη στήλη ύψους έως και 9.000 μέτρων. Μέσα σε λίγες ώρες το νέφος της τέφρας ταξίδεψε ανατολικά και έγινε αντιληπτό ακόμη και από την Αθήνα.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρέχοντας και τη δορυφορική εικόνα που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα στο Twitter το ADAM Platform.

Η Αίτνα ή Μοντζιμπέλο όπως το αποκαλούν στην τοπική κοινότητα της Σικελίας, είναι το μεγαλύτερο και πλέον ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Ουσιαστικά δεν “κοιμάται” ποτέ, με τις φάσεις έντασης να εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης. Οι προηγούμενες εκρήξεις και έκχυση λάβας στην Αίτνα είχε σημειωθεί πριν από τρεις εβδομάδες και συνήθως δεν απειλεί τα περίχωρα. Άλλωστε, η Αίτνα έχει μακρά ιστορία, με πάνω από 2.000 χρόνια  καταγεγραμμένων εκρήξεων.

Παρόλα αυτά, μέχρι το βράδυ της Τρίτης, η λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης της Κατάνης που βρίσκεται κοντά στην Αίτνα δεν είχε επηρεασθεί.

Η στάχτη κάλυψε μπαλκόνια και δρόμους της γύρω περιοχής, ιδίως στα χωριά Τζάρε, Φονρνάτσο, Ριπόστο και Μασκάλι, σύμφωνα με το CNN.

Πρόκειται για χωριά τα οποία δεν είχαν ακόμη καταφέρει να καθαρίσουν εξ ολοκλήρου τους δρόμους τους από τη στάχτη των εκρήξεων που σημειώθηκαν τις περασμένες εβδομάδες.

«Αίτνα, νέα έκρηξη: η δραστηριότητα συνεχίζει από τον νοτιοανατολικό κρατήρα», αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

Διαφήμιση