Αρχική Ενέργεια Τι προβλέπεται στην μετά-covid εποχή για το ECOCITY

Τι προβλέπεται στην μετά-covid εποχή για το ECOCITY

0
ecocity οικολογικό τριήμερο
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορονοϊού που έπληξε τον πλανήτη, άλλαξε πολλά δεδομένα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Επέφερε πολλές αλλαγές και προσαρμογές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Για το ECOCITY όμως, υπήρξε περίοδος ανανέωσης. Καθώς μετά από την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, συνέχισε την δράση του με μεγάλη προσήλωση στους στόχους του και στα έργα που ήταν εφικτά, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο οργανισμός έχει ως εξής:

«Η μετά-covid εποχή για το ECOCITY ξεκινά

To Ecocity μπαίνει στην νέα μετά-covid εποχή ανανεωμένο και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, με νέο Διοικητικό Συμβούλιο και επαναπροσδιορισμένους Πυλώνες Στρατηγικών Κατευθύνσεων, μετά από μια μακρά και δύσκολη περίοδο, κατά την οποία όμως παρέμεινε δραστήριο και προσηλωμένο στους στόχους και τα έργα που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε να καλλιεργεί συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Εταίρων Μελών του Ecocity, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 6 Ιουλίου 2021, εκλέχθηκαν τα όργανα του φορέα, τα οποία για την επόμενη διετία στελεχώνονται ως εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο:

Δρ. Βαφειάδης Κωνσταντίνος, Χημικός Μηχανικός – Πρόεδρος
Πειρασμάκη Χριστιάνα, Σύμβουλος Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων-Αντιπρόεδρος & Ταμίας
Δρ Μπιζάνη Έρη, Χημικός Διδάσκουσα & Ερευνήτρια Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ – Γενική Γραμματέας
Καθ. Βλαστός Θάνος, Ομότιμος ΕΜΠ – Μέλος & Σύνδεσμος με την Επιστημονική Επιτροπή
Καραβασίλη – Χόνδρου Μαργαρίτα, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Κοινωνιολόγος– Μέλος & Σύνδεσμος με ΥΠΕΝ
Καθ. Σκαναβή Κωνσταντίνα, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση & Επικοινωνία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Αναπληρωματικό Μέλος
Δρ Μπάτζιου Νάσυ, Επικοινωνιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας, University of Roehampton, Λονδίνο- Αναπληρωματικό Μέλος

Επιστημονική Επιτροπή:
Κωνσταντινόπουλος Γιώργος, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Αξιολογήσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Σύνδεσμος με το ΔΣ
Καθ. Καμάρη Γεωργία, Βιολόγος – Ομότιμος Πανεπιστημίου Πατρών- Μέλος
Καθ. Κατσουγιάννη Κλέα – Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ- Μέλος
Παπαντωνίου Παναγιώτης – Συγκοινωνιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής- Μέλος
Δρ. Πετράκης Μιχάλης, π. Διευθυντής Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – Μέλος
καθ. Στεφανίδης Γιώργος, Τεχνολογίες Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ITS) – Πανεπιστήμιο Πατρών- Μέλος
καθ. Τσιτομενέας Στέφανος, Ομότιμος ΑΤΕΙ Πειραιά, Αν/δρος Ενωσης Ελλήνων Φυσικών- Μέλος
Εντεταλμένος Σύμβουλος Επικοινωνίας εκλέχτηκε ο σκηνοθέτης Νίκος Κροντηράς

Στο πλαίσιο της ανανέωσης του Ecocity, εγκρίθηκαν και οι νέοι Πυλώνες Στρατηγικών Κατευθύνσεων του φορέα, ώστε να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα με γνώμονα την ωφέλεια για τον πολίτη σε ένα αειφόρο αστικό περιβάλλον. Οι πυλώνες αυτοί είναι:

Α. Κλιματικά Ουδέτερη και Βιώσιμη Πόλη. Πόλη που το αποτύπωμα της λειτουργίας της δεν επιβαρύνει τον πλανήτη (κλιματικά ουδέτερη) αλλά ταυτόχρονα είναι παραγωγική, τιμά την ιστορία της και εγγυάται τη συνέχεια στην ποιότητα του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων της (βιώσιμη).

Β. Κυκλική Οικονομία και Οικονομία Κοινής Χρήσης. Οικονομία που δεν παράγει απόβλητα, επειδή τα πάντα ανακυκλώνονται (κυκλική οικονομία), και που οι πολίτες συναινούν στο μοίρασμα του διαθέσιμου πλούτου της ώστε να περιορίζουν το αποτύπωμά τους, με γνώμονα την αξία της πόλης και το συλλογικό όφελος της κοινότητας (οικονομία κοινής χρήσης).

Γ. Κοινωνικά Συμπαγής και Υγιής Πόλη. Πόλη με κοινωνία ευαισθητοποιημένη και κινητοποιημένη ώστε να λειτουργεί συλλογικά, με πολεοδομικά έργα που θωρακίζουν τη γειτονιά, δημόσιες συγκοινωνίες, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ειρηνική συνύπαρξη πεζών, ποδηλάτων και αυτοκινήτων (κοινωνικά συμπαγής), πόλη που εγγυάται σωματική, ψυχική κοινωνική και πνευματική υγεία (υγιής).

Δ. Βιώσιμη Κινητικότητα και Μικροκινητικότητα. Περισσότερο ποδήλατο και περπάτημα, “καθαρά” οχήματα και δημόσια συγκοινωνία, υπεράσπιση του δικαιώματος αναπήρων, ηλικιωμένων και παιδιών στην ασφαλή κινητικότητα (βιώσιμη κινητικότητα), ηλεκτρικά οχήματα με πολύ μικρό μέγεθος και βάρος (μικροκινητικότητα).

Ε. Τεχνολογικά Καινοτόμος Πόλη. Πόλη που αξιοποιεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας ώστε να είναι πιο ανθεκτική στις νέες προκλήσεις, πιο υγιής, κοινωνικά δίκαιη και ασφαλής για όλους τους πολίτες, που, με περισσότερη επικοινωνία και συνεργασία, χάρη στην τεχνολογία, έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής απορρύθμισης.

Το ECOCITY, κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, ολοκλήρωσε την πιλοτική εφαρμογή για πραγματοποίηση υβριδικών διοργανώσεων και δράσεων εξ αποστάσεως έτσι ώστε ο προγραμματισμός του 2021-22 να εξελιχθεί με πληρότητα και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία.»

 

Διαφήμιση