Αρχική Περιβάλλον Σπάνιο ψάρι που μεταμορφώνεται εντόπισαν επιστήμονες μέσα από υποβρύχιο στην Καλιφόρνια

Σπάνιο ψάρι που μεταμορφώνεται εντόπισαν επιστήμονες μέσα από υποβρύχιο στην Καλιφόρνια

0
Ψάρι
(Twitter/MBARI_News)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στον κόλπο Μοντερέι της Καλιφόρνια εντοπίστηκε σπάνιο ψάρι με την ιδιότητα να αλλάζει μορφή.

Μια αναπάντεχη συνάντηση είχαν επιστήμονες που βρίσκονταν μέσα σε υποβρύχιο, όταν κατά τη διάρκεια αποστολής στον βυθό εντόπισαν αυτό το σπάνιο είδος ψαριού που αλλάζει δραστικά μορφή κατά την διάρκεια της ζωής του.

Πρόκειται για το θηλυκό πορτοκαλί ψάρι (whalefish) της σειράς Cetomimiformes, το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 2.013 μέτρων στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας. Είναι ένα από τα μόλις 18 που έχουν θεαθεί από τους θαλάσσιους βιολόγους του Ινστιτούτου Ερευνών του Ενυδρείου του κόλπου του Μοντερέι, τα τελευταία 34 χρόνια.

«Τα ψάρια αυτά εντοπίζονται σπάνια στον βυθό και με κάθε κατάδυση στα βαθιά, αποκαλύπτουμε περισσότερα μυστήρια και λύνουμε άλλα», έγραψε στο Twitter το Ινστιτούτο Ερευνών του Ενυδρείου του Μοντερέι Μπέι.

Πρώτη συνάντηση το 1895

Τα ψάρια αυτά τα κατέγραψαν για πρώτη φορά δύο επιστήμονες του Ινστιτούτου Smithsonian το 1895. Παρόλα αυτά, λίγα στοιχεία είναι γνωστά για αυτό το είδος, όπως το γεγονός ότι μπορεί να πάρουν τρεις εξαιρετικά διαφορετικές μορφές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στις προνυμφικές μορφές τους εμφανίζονται χωρίς λέπια με μακριές ουρές και με στόματα που μοιάζουν να έχουν κατακόρυφη επικάλυψη. Σ’ αυτή την φάση της ανάπτυξης τους ζουν και τρέφονται κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού. Όταν έρθει η ώρα να ενηλικιωθούν, τότε ακολουθούν έναν από δύο δρόμους.

Τα αρσενικά, βγάζουν λέπια σε όλο τους το σώμα, το στόμα τους συρρικνώνεται, τα σαγόνια τους μικραίνουν και η μύτη τους διογκώνεται προς τα έξω. Επειδή δεν θα τραφούν ποτέ ξανά, τα έντερα, ο οισοφάγος και το στομάχι τους επίσης συρρικνώνονται και εξαφανίζονται. Τα αναπαραγωγικά τους όργανα προωθούνται προς την θωρακική τους κοιλότητα περιέχει και το συκώτι τους, που λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας, παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Λίγο πριν αλλάξουν μορφή, τρέφονται με τεράστιες ποσότητες από μικροσκοπικά καρκινοειδή που ονομάζονται κωπήποδα.

Τα κωπήποδα αποτελούν την τροφή τους για το υπόλοιπο της ύπαρξης τους, καθώς λειτουργούν και ως κινητά συστήματα μεταφοράς σπέρματος.

Από μια εξίσου δραματική μεταμόρφωση περνούν και τα θηλυκά.

Το σώμα τους μεγαλώνει και μοιάζουν με μικρή φάλαινα, ξεπερνούν σε μέγεθος τα αρσενικά και αναπτύσσουν πλευρικές γραμμώσεις που ανιχνεύουν την πίεση του νερού κατά μήκος τους. Οι γραμμώσεις αυτές, λειτουργούν ως ένας όργανο πλοήγησης στα βάθη της θάλασσας.

Ενώ, το σώμα ορισμένων θηλυκών παίρνει μια απόχρωση λαμπερού πορτοκαλί. Δεδομένου ότι το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα του φωτός δεν μπορεί να εισχωρήσει στο θαλάσσιο βάθος στο οποίο ζουν, έχοντας αυτό το χρώμα καθίστανται σχεδόν αόρατα.

Οι περίεργες μεταμορφώσεις του κύκλου της ζωής τους θεωρούνται πρωτοφανείς στα είδη των σπονδυλωτών.

Για δεκαετίες κανείς δεν γνώριζε ότι οι διαφορετικοί τύποι αυτών των κυτών ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Ήταν μόλις πριν 12 χρόνια, όταν μια μελέτη μιτοχονδριακών γονιδίων, σε συνδυασμό με προσεκτικές αναλύσεις δειγμάτων από αυτά όταν βρίσκονται στην φάση της μεταμόρφωσης επέτρεψε στους ερευνητές να αποδείξουν ότι ανήκαν στο ίδιο είδος.

Που περνούν την ζωή τους

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά τείνουν να εντοπίζονται σε βάθη από 1.500 έως 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, αν και υπάρχουν αναφορές ότι μπορούν να φτάσουν σε βάθη που ξεπερνούν τα 3.500 μέτρα.

Τέλος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ψάρια αυτά μεταναστεύουν μέχρι περίπου 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να τραφούν υπό το φως των αστεριών και στη συνέχεια αποσύρονται στην ασφάλεια του βυθού.

Διαφήμιση