Αρχική Επιλεγμένα Social Media: Πώς να προστατεύσετε τους λογαριασμούς σας

Social Media: Πώς να προστατεύσετε τους λογαριασμούς σας

0
SOCIALMEDIA
Εικόνα: UNSPLASH/Alexander Shatov
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα Social Media έχουν αλλάξει κατά πολύ τη ζωή πολλών ανθρώπων. Τα χρησιμοποιούν καθημερινά για να διαφημίσουν τη δουλειά τους, να μοιραστούν στιγμές της ζωής τους. Ενίοτε τόσο πολύ, ώστε να η ζωή τους να περιορίζεται σε αυτά! Χρειάζεται πολλή προσοχή. Στην υπερέκθεση των προσωπικών μας δεδομένων, την προστασία των ανηλίκων και τη διάχυση fake news. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου πώς να προστατεύσουν τους λογαριασμούς τους.

Αλίευση κωδικών

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις αλίευσης των στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς Social Media (user name & password). Mε πρόσχημα την ολοκλήρωση της επίσημης πιστοποίησης των λογαριασμών τους (verify account – bluetick). Oι δράστες αποστέλλουν άμεσο μήνυμα, κυρίως σε λογαριασμούς με μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό. Στο οποίο αναφέρουν ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης του λογαριασμού (verify account), πρέπει να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο που τους υποδεικνύεται. Οι επίμαχοι σύνδεσμοι οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του χρήστη στο λογαριασμό (phishing pages). Έτσι, οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Εκβιαστικά μηνύματα

Στη συνέχεια, αποστέλλουν εκβιαστικά μηνύματα στους χρήστες, προκειμένου να ζητήσουν χρηματικό αντίτιμο για την επιστροφή του λογαριασμού στον κάτοχό του. Επισημαίνεται ότι τα άμεσα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς είναι εξαιρετικά αληθοφανή.

Άμεσα μέτρα

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου:

 • Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους,
 • Να μην απαντούν στα μηνύματα,
 • Να μην καταχωρίζουν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.
  turned on gold iphone 6

   Εικόνα: UNSPLASH/Sara Kurfeß

Συστάσεις – Οδηγίες

Επιπλέον, συστήνεται:

 • Οι εταιρείες, που παρέχουν εφαρμογές και υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, δεν απαιτούν την επαλήθευση στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς με την αποστολή μηνυμάτων,
 • Οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, πρέπει απαραίτητα να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Έτσι ώστε σε περίπτωση που οι χρήστες εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (phishing pages) να είναι αδύνατη η είσοδος σε αυτούς από τους δράστες,
 • Χρησιμοποιήστε ένα νέο e-mail αποκλειστικά για να συνδέσετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
 • Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε λογαριασμό, τους οποίους θα αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα,
 • Μην ανοίγετε συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση της αξιοπιστίας τους και
 • Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης ή αλίευσης των προσωπικών σας δεδομένων.

Πού μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες. Ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου. Στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Επίσης, μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα Social Media:

 

Διαφήμιση