Αρχική Ενέργεια Σκρέκας: Έσπασε ρεκόρ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας – Έκκληση προς τους πολίτες

Σκρέκας: Έσπασε ρεκόρ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας – Έκκληση προς τους πολίτες

0
FOTIA SKREKAS
Διαφήμιση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας μίλησε το πρωί στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “Σήμερα” για τα προβλήματα που προέκυψαν στην ηλεκτροδότηση από τις φωτιές.

Όπως ανέφερε τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν στην Αττική έχουν λυθεί. Υπήρχαν προβλήματα σε τέσσερις γραμμές εχθές εξαιτίας της πυρκαγιάς, δύο υπερ υψηλής τάσης 400kV και δύουψηλής τάσης 150kV. Αυτή τη στιγμή οι περιοχές έχουν ρεύμα, εκτός από την περιοχή Θρακομακεδόνων και Ολυμπιακό χωριό, όπου υπάρχει μία γραμμή μέσης τάσης εκτός λειτουργίας. Οι τεχνικοί αναμένουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ώστε να υπάρξει δυνατότητα πρόσβασης και να αποκατασταθεί η ζημιά αμέσως.

Άντεξαν οι βασικές υποδομές

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι χθες έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών σε ότι αφορά την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, 10.800 μεγαβατώρες τις μεσημεριανές ώρες αιχμής.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι λόγω της επαγρύπνησης και της ετοιμότητας όλων των στελεχών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας το σύστημα άντεξε. Σήμερα, αναμένεται και πάλι ρεκόρ στη ζήτηση, καθώς συνεχίζεται ο καύσωνας με υψηλές θερμοκρασίες.

Συνέχισε τονίζοντας ότι λόγω της οριακής κατάστασης και της απουσίας ανέμων που βοηθούν τις ανεμογεννήτριες, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον ισχυρό και παρατεταμένο καύσωνα, που επιφέρει αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Διασυνδέσεις από γειτονικές χώρες

Ο υπουργός ανέφερε: «Τα πράγματα οφείλουμε να πούμε ότι είναι οριακά. Υπάρχουν εφεδρείες στο σύστημα. Λειτουργούν διασυνδέσεις και εισάγουμε ενέργεια από τις γειτονικές χώρες: από Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, πλην της Ιταλίας η οποία για τεχνικά προβλήματα θα είναι διαθέσιμη περίπου σε δέκα μέρες».

Περικοπή φορτίου σε ενεργοβόρες βιομηχανίες

Πριν προχωρήσουμε σε περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές μπορούμε να το ζητήσουμε σε ενεργοβόρες βιομηχανίες«Έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε από την ενεργοβόρο βιομηχανία να περικόψει φορτίο μέσα από τη διαδικασία της διακοψιμότητας, όπου εκεί θα έχει το σύστημα εφεδρείες της τάξης 300-400MW ανά ώρα» ανέφερε ο υπουργός, καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει πλεόνασμα ενέργειας το σύστημα. 

Κλιμακωτός σχεδιασμός

Στη συνέχεια, ο υπουργός τόνισε ότι τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, των ηλεκτροπαραγωγών και της ΔΕΗ είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε ακραίο σενάριο.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μειώσουν την σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως σε ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00. Συνέστησε την αποφυγή χρήσης συσκευών μαγειρέματος και θερμοσιφώνων, καθώς και την σταθερή ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς.

 

 

 

Διαφήμιση