Αρχική Ειδήσεις Ν. Χαρδαλιάς: Κάηκαν 12.500 στρέμματα – Συνεχίζονται τα πύρινα μέτωπα

Ν. Χαρδαλιάς: Κάηκαν 12.500 στρέμματα – Συνεχίζονται τα πύρινα μέτωπα

0
Διαφήμιση

Με τη χώρα να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αρχικά είπε ότι χθες ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στην Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, στην Ανατολική Μάνη.

Σε αυτά τα μέτωπα, όπου συνεχίζεται ακόμα η μάχη από χθες το βράδυ έχουν σημειωθέι 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιάς.

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης η δουλειά που έγινε κατα τη διάρκεια της νύχτας έχει βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση, καθώς από τα τέσσερα μέτωπα που υπήρχαν, το ξημέρωμα ήταν ένα ενεργό και τα υπόλοιπα σε ύφεση. Με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα κάνουν διαρκώς ρίψεις και υπάρχει ελπίδα ότι μέσα στην μέρα η κατάσταση θα έχει οριοθετηθεί.

Επιπλέον, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η πυροσβεστική αντιμετωπίζει διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες και υδροφόρες.

Η αποτίμηση των καταστροφών

Όσον αφορά την περιοχή που κάηκε ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι εκτιμάται σε περίμετρο 12.500 στρεμμάτων, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη.

Μία πρώτη εκτίμηση αναφέρει πως 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν επιπλέον απομακρύνσεις πολιτών από τις περιοχές που βρισκόταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά, καθώς και σε οργανωμένες εκκενώσεις περιοχών. Συγκεκριμένα, πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε τουλάχιστον 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους. Συνολικά, 442 διασώσεις απομακρύνσεις πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί.

Στις 3:20 το πρωί εστάλη ακόμα ένα μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας με ύψιστο καθήκον και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και των κατοίκων που ακολούθησαν τις οδηγίες, όλα εξελίχθηκαν ομαλά.

1135 του ΕΟΔΥ

Όσοι πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο 1135 του ΕΟΔΥ, όπου θα λάβουν καθοδήγηση για τα ξενοδοχεία που μπορούν να φιλοξενηθούν με έξοδα του κράτους για όσο χρειαστεί. Έως τώρα, 672 άτομα έχουν τηλεφωνήσει, εκ των οποίων οι 538 φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία.

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Εύβοια – Ενισχύονται οι δυνάμεις

Ως προς την πυρκαγιά στην Εύβοια, στάλθηκαν τρία SMS από το 112, ενώ έγινε οργανωμένη απομάκρυνση σε Καλαμούδι, Παλαιοχώρι, Δαμιά και από τον Όσιο Δαυίδ.

Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και από αέρως περιοδικά 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτή την ώρα προχώρησαν στην κλιμάκωση της κινητοποίησης και στην ενίσχυση των δυνάμεων εξαιτίας αλλαγής της φοράς του αέρα σε ΒΑ.

Πριν από λίγο στις 12:20 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία.

Βασιλίτσι Μεσσηνίας

Η φωτιά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο. 

Καστανιά Ανατολικής Μάνης

Η φωτιά βρίσκεται επίσης ακόμα σε εξέλιξη και επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. 

Νέα πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία

Πριν από λίγο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Καυκανία, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία, όπου κινητοποιήθηκαν άμεσα 46 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Ευρωπαϊκή βοήθεια

Η χώρα χθες απέστειλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια και ήδη επιχειρούν 40 Κύπριοι πυροσβέστες, ενώ εντός της επόμενης ώρας αναμένονται δύο αεροσκάφη για συνδρομή στη Ρόδο. Η Σουηδία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα και αποστέλλει δύο αεροσκάφη.

Ρόδος και Κρήτη σε κατάσταση συναγερμού

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς η Ρόδος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Εστάλη μήνυμα στις 9:30 που ενημερώνει κατοίκους και επισκέπτες για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δίνοντας οδηγίες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Αντίστοιχο μήνυμα απεστάλη στις 9:45 στην Κρήτη, όπου επίσης ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός

Διαφήμιση