Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία: Καταστροφές στις καλλιέργειες σε Σέρβια-Βελβεντό – 17 νεκροί στην Τουρκία

Κακοκαιρία: Καταστροφές στις καλλιέργειες σε Σέρβια-Βελβεντό – 17 νεκροί στην Τουρκία

0
Καταστροφές
(ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΡΟΔΑΚΙΝΑ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να πλήττουν την χώρα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ήρθε και ένα κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα, κορυφώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και έθιξε κυρίως περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Έντονες βροχοπτώσεις και πολύ ισχυροί άνεμοι σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και στην Θεσσαλονίκη.

Μια ολιγόλεπτη χαλαζόπτωση ήταν αρκετή για να καταστραφούν ολοκληρωτικά οι καλλιέργειες καλοκαιρινών φρούτων στον κάμπο του Βελβεντού και των Σερβίων.

Καταστροφή σε καλλιέργειες

Η χθεσινή κακοκαιρία που έπληξε τον κάμπο των 10 χιλ. στρεμμάτων στην περιοχή είχε χαρακτηριστικά τυφώνα με ισχυρούς ανέμους, βροχή και έντονη χαλαζόπτωση, και συντέλεσε στην καταστροφή καλλιεργειών με ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, λωτούς και αμπέλια, λίγο πριν την συγκομιδή.

Τι λένε οι παραγωγοί

Απελπισμένοι είναι οι παραγωγοί που είδαν να καταστρέφονται οι κόποι τους και ότι απέμεινε από τα καλοκαιρινά φρούτα μετά τον παγετό και την χαλαζόπτωση που έπληξε την ίδια περιοχή πριν από λίγους μήνες.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στην ΕΡΤ οι παραγωγοί το “χτύπημα” ήταν και τελειωτικό καθώς είχε απομείνει μόλις το 20% της παραγωγής, η οποία και χάθηκε σε μια στιγμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον προϊόν για πώληση, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού που εισάγεται το ροδάκινο Βελβεντού.

Αν και η πρώτη δόση της αποζημίωσης από τον παγετό, βρίσκεται από σήμερα στους λογαριασμούς των παραγωγών οι ίδιοι τονίζουν ότι δεν μπορεί να καλύψει ούτε το 1/7 των εσόδων που θα είχαν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, ζητώντας από την πολιτεία γενναιότερες αποζημιώσεις.

Τα κλιμάκια των γεωπόνων του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη τις καταγραφές των ζημιών στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία σε Σέρβια και Βελβεντό. Προβλήματα με την έντονη χαλαζόπτωση υπήρξαν και στις πατατοκαλλιέργειες στην περιοχή του Πολυμύλου.

Ωστόσο και η πυροσβεστική επιχείρησε σε κοπές δέντρων σε τοπικές κοινότητες της ΠΕ Κοζάνης.

Επίσης, από το χαλάζι “χτυπήθηκαν” και περιοχές στον Τύρναβο και την Καβάλα.

Καταστροφικές πλημμύρες στη βόρεια Τουρκία: 17 νεκροί, 1.400 άστεγοι

Η Τουρκία βιώνει τη δεύτερη φυσική καταστροφή που πλήττει τη χώρα αυτόν τον μήνα, καθώς πλημμύρες έχουν σαρώσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 

Σε τουλάχιστον 17 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, καθώς χείμαρροι λάσπης και συντρίμμια έχουν κατακλύσει τους δρόμους καταστρέφοντας γέφυρες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στην επαρχία Κασταμονή και άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σινώπη, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές, ορισμένοι με τη βοήθεια ελικοπτέρων και βαρκών και σχεδόν 700 άνθρωποι φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες, ανέφερε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD).

Περισσότερα από 320 χωριά βρίσκονται στο σκοτάδι, λόγω των ζημιών που υπέστη το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πέντε γέφυρες κατέρρευσαν και πολλές άλλες υπέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι, σύμφωνα με την AFAD.

Διαφήμιση