Αρχική Ειδήσεις Πρόγραμμα Copernicus: Hot spot πυρκαγιών η Μεσόγειος

Πρόγραμμα Copernicus: Hot spot πυρκαγιών η Μεσόγειος

0
forestfire3
Εικόνα: UNSPLASH/Joanne Francis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε hot spot πυρκαγιών έχει μετατραπεί η Μεσόγειος, σύμφωνα με το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus. Για αυτό και απευθύνει σήμα κινδύνου έναντι νέων πυρκαγιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή.

Κλιματική αλλαγή

Η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή καθιστά πιθανότερα και σφοδρότερα τα κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) επισημαίνει ότι οι συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας εκτοξεύουν τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές.

SOS για Τουρκία και Νότια Ιταλία

Η Υπηρεσία, που παρακολουθεί τις δασικές πυρκαγιές μέσω δορυφόρων και επίγειων σταθμών, προειδοποιεί: Οι εκπομπές και η ένταση των δασικών πυρκαγιών αυξάνεται με ταχύτητα στην Τουρκία και τη Νότια Ιταλία.
Στην Τουρκία, η Ισχύς Ακτινοβολίας Πυρκαγιάς (FRP), που μετρά την ενέργεια που παράγεται από την καύση των δένδρων και άλλων υλικών, έφθασε στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα. Από την έναρξη των μετρήσεων του δείκτη το 2003.

Επικίνδυνη ρύπανση – Ορατή διά των δορυφόρων

Τα νέφη του καπνού από τις πυρκαγιές της νότιας Τουρκίας ήταν καθαρά ορατά στις δορυφορικές λήψεις της περιοχής. Η σφοδρότητα των πυρκαγιών προκάλεσε υψηλά επίπεδα ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την CAMS. «Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η στενή παρακολούθηση αυτών των υψηλής έντασης πυρκαγιών. Ο καπνός που εκπέμπουν μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά. Καθώς και στις περιοχές όπου μεταφέρεται από τους ανέμους», δηλώνει ο επικεφαλής επιστήμονας του Copernicus, Mark Parrington.

Σήμα κινδύνου για Ελλάδα, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Λίβανο – Αποστολή εναέριας αντιπυρικής βοήθειας

Η Ιταλία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και ο Λίβανος βρίσκονται αντιμέτωπες με δασικές πυρκαγιές από το τέλος του Ιουλίου. Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε βοήθεια της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Διαφήμιση