Αρχική Ειδήσεις Οι φωτιές «πυροδοτούν» κύμα αλληλεγγύης και προσφορών από Έλληνες και ξένους

Οι φωτιές «πυροδοτούν» κύμα αλληλεγγύης και προσφορών από Έλληνες και ξένους

0
Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Διαφήμιση

Αγγελική ΓυπάκηΤης Αγγελικής Γυπάκη

Δίκτυ ασφαλείας από εθελοντικές οργανώσεις, απλούς πολίτες και επιχειρηματίες.

Επειδή, σύμφωνα με τη γνωστή αρχαία ελληνική παροιμία «ουδέν κακό αμιγές καλού» αλλά και επειδή «δεν γίνεται χώρια να είναι τα καλά από τα κακά…» όπως είπε ο Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός, ένα… μεγάλο αγαθό ήρθε να αντισταθμίσει την μεγάλη απώλεια, που βίωσε και βιώνει τα τελευταία 24ωρα (από τις 03/08/21) η χώρα από τις φωτιές.

Αυτό είναι το μεγάλο εθελοντικό κίνημα που ξεπήδησε από τις φονικές για το δασικό μας πλούτο φλόγες, γιγαντώθηκε σταδιακά και συνεχώς  πλαισιώνεται από πλήθος προσφορών, μεγάλων ή μικρών  από απλούς πολίτες – Έλληνες και ξένους – την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και επιχειρήσεις.

Και αυτό είναι η θετική, άλλη πλευρά, του νομίσματος που στις κρίσιμες στιγμές  ενισχύεται από τη σπουδαιότερη ελληνική αρετή, τη φιλοτιμία, που όμοια της λέξη δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα του κόσμου.

Όπως η πανδημία του κορονοϊού, έτσι τώρα και η τραγωδία των πυρκαγιών , ενεργοποίησε  το ελληνικό φιλότιμο και την φιλευσπλαχνία στις καρδιές όλων μας, Ελλήνων και ξένων που είτε ζουν είτε όχι στην χώρα μας.

  • Με έναν και μόνον στόχο : Τη βοήθεια των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από τη φωτιά, την αντιμετώπιση της καταστροφής στα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται, αλλά και την ενίσχυση κάθε προσπάθειας για να… ξαναφτιάξουμε ότι χάσαμε.

Αλυσίδα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα

Μια τεράστια αλυσίδα αλληλεγγύης έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες, από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε τοπικό επίπεδο με τη συλλογή τροφίμων, νερών, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων ειδών, είτε με γενναιόδωρες προσφορές μεγάλων επιχειρηματιών για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας. Κάθε ένας χωριστά αναλόγως των  δυνατοτήτων τους  αλλά με την ίδια θέληση για προσφορά, συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους για να υψώσουν ένα δίκτυ ασφαλείας για τους πυρόπληκτους, τα ζώα, το περιβάλλον .

Ο Πάνος Λασκαρίδης – Ο  Αιγύπτιος ψαράς στον Πειραιά

Όπως είναι εντυπωσιακή η προσφορά 1 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, άλλο τόσο είναι χαρακτηριστική και συγκινητική η προσφορά πλήθους μερίδων μαγειρεμένου φαγητού του Αιγύπτιου μετανάστη ψαρά που ζει τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά και  επιστράτευσε την οικογένεια του την γυναίκα του και τα μικρά του παιδιά μα μαγειρεύουν «φρέσκο φαγητό για αυτούς που παλεύουν με τις φλόγες και για την Ελλαδίτσα μας» όπως έλεγε το πρωί στον Alpha tv.

Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο μεταξύ μαζί με τους χιλιάδες απλούς  πολίτες που συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κτηνίατροι, αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις, καθώς δεκάδες οικόσιτα ζώα βρέθηκαν χωρίς στέγη στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Τρία πολεμικά πλοία

Ο Πάνος  Λασκαρίδης έχει ήδη προχωρήσει  και στην δωρεά πολεμικών πλοίων στο πολεμικό ναυτικό καθώς όπως λέει στην συνέντευξή του στο mononews.gr:  «Η πατρίδα δεν χρωστάει σε κανέναν εμείς της χρωστάμε» https://www.mononews.gr/society/panos-laskaridis-i-patrida-den-chrostai-se-kanenan-emis-tis-chrostame . Ειδικότερα πρόσφερε στο Πολεμικό Ναυτικό, τα τρία πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ): ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΤΛΑΣ Ι και ΑΙΑ.

Επιπλέον ως πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, προβαίνει σε σημαντικές χορηγίες παιδείας και πολιτισμού εντός και εκτός Ελλάδος, προωθώντας τα ελληνικά γράμματα και την ιστορία ενώ στηρίζει οικονομικά επί χρόνια τις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων της Ρωμαϊκής εποχής, αναζητώντας εναπομείναντα αρχαία ευρήματα.

Ο Τούρκος σχεδιαστής – Ο Μυτιληναίος

Ο γνωστός αντικαθεστωτικός Τούρκος σχεδιαστής μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ που ζει αυτοεξόριστος στην Κύπρος ανακοίνωσε (06/08) μέσα από το προσωπικό του προφίλ δωρεά 20.000 ευρώ για την υποστήριξη των πυρόπληκτων στην Ελλάδα.

Barbaros Sansal

Την ώρα που δεκάδες πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται σε όλη την Τουρκία, σκέφτεται τους πληγέντες στην Ελλάδα. ζητώντας από συμπατριώτες του να πράξουν το ίδιο. Έτσι επέλεξε προφανώς να απαντήσει στην άρνηση του Ερντογάν να λάβει εξωτερική βοήθεια για τις φωτιές: «Καθώς η Τουρκία είναι πολύ πλούσια και ισχυρή, λόγω των πυρκαγιών αποφάσισα να δωρίσω σε οργανώσεις της Ελλάδας 20.000 ευρώ. Βάλτε και εσείς το χέρι στην τσέπη σας» έγραψε συγκεκριμένα, με δεκάδες θετικά και αρνητικά σχόλια να ακολουθούν την ανάρτησή του. Εξαιτίας της ακτιβιστικής του δράσης ο Μπαρμπαρός Σανσάλ έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν, που τον έχει καταχωρήσει στη λίστα των «ανεπιθύμητων». Ο Τούρκος σχεδιαστής υψηλής ραπτικής έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο, όπου συνεχίζει να βάλλει κατά του Τούρκου προέδρου με παρεμβάσεις του στα κοινωνικά δίκτυα.

Χθες, η εταιρεία  MYTILINEOS ανακοίνωσε τη δωρεά τεσσάρων μισθωμένων ελικοπτέρων Bell214-Β1 στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, στις επόμενες 60 ημέρες. Τα ελικόπτερα  είναι καθοδόν προς τη χώρα μας και θα παραμείνουν σε «επιφυλακή» 60 μέρες από την ημερομηνία άφιξης τους, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων ή νέων πυρκαγιών, Το κόστος διάθεσης των ελικοπτέρων (€3,3 εκατ ευρώ) ανέλαβε πλήρως η εταιρεία.

Mytilineos

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία: «Μετά από τιτάνιες προσπάθειες, ανευρέθηκαν στην Αυστραλία τα πιο κατάλληλα για την περίπτωση και υψηλότερης ποιότητας ελικόπτερα BELL 214 BI της αμερικάνικης εταιρείας Ericson Inc, πλήρως στελεχωμένα με ιπτάμενο προσωπικό και προσωπικό υποστήριξης, που αποτελείται από περισσότερους από 20 πιλότους, μηχανικούς και μεταφραστές. Τα ελικόπτερα αυτά, αφού εγκρίθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παραδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο, για να συμβάλλουν δυναμικά στην κατάσβεση των ενεργών μετώπων στη χώρα». Και καταλήγει: «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις και κάθε φορά που η πατρίδα μας καλεί, προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι, με καίριο και αποτελεσματικό τρόπο. Δεσμευόμαστε ακόμα ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης των καμένων περιοχών και αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Ευχαριστώ από Χαρδαλιά

Με την ευκαιρία της δωρεάς των τεσσάρων  ελικοπτέρων ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ελληνικού εναέριου στόλου και μια κίνηση που τιμά ιδιαίτερα την εταιρεία Μυτιληναίου, ιδίως στην παρούσα συγκυρία που η χώρα μας δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές.

Τα νέα τέσσερα ελικόπτερα που προστίθενται στις δυνάμεις μας, έρχονται να συμπληρώσουν και τη συνδρομή, που ήδη δέχεται η χώρα μας σε εναέρια μέσα, οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Ολόκληρη η οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τη Διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας για την προσφορά τους και την έμπρακτη συμβολή τους στο κρίσιμο έργο της αεροπυρόσβεσης».

 

 

Διαφήμιση