Αρχική Διάστημα Ο Αϊνστάιν (επανα)δικαιώνεται: Επιστήμονες είδαν τι κρύβει η μαύρη τρύπα

Ο Αϊνστάιν (επανα)δικαιώνεται: Επιστήμονες είδαν τι κρύβει η μαύρη τρύπα

0
BLACKHOLE EINSTEIN
Εικόνα: M. Janssen et al./Nat. Astron.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δικαιώνεται εκ νέου. Οι αστρονόμοι εντόπισαν φως πίσω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Πριν από έναν αιώνα, ο Αϊνστάιν προέβλεψε ότι η βαρυτική έλξη των μαύρων τρυπών ήταν τόσο δυνατή, ώστε έπρεπε να κάμψουν το φως ακριβώς γύρω τους. Οι μαύρες τρύπες δεν εκπέμπουν φως. Το παγιδεύουν. Συνήθως, δεν μπορούμε να δείτε τίποτα πίσω από μια μαύρη τρύπα.

Για πρώτη φορά φως

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι συνέλαβαν εικόνα του φωτός που αντανακλάται – ή “αντηχεί” – πίσω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, 800 εκατ. έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτές οι «ηχώ» είχε τη μορφή αναλαμπών ακτίνων Χ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature. Ενώ οι επιστήμονες έχουν δει το φως να σκύβει γύρω από μια μαύρη τρύπα στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που μπόρεσαν να δουν το φαινόμενο να συμβαίνει από την άλλη πλευρά. “Οποιοδήποτε φως εισέρχεται σε αυτή τη μαύρη τρύπα δεν εξέρχεται. Οπότε δεν θα μπορούμε να δούμε τίποτα πίσω από τη μαύρη τρύπα”, δήλωσε εις εκ των συντακτών της μελέτης Dan Wilkins, αστροφυσικός στο  Stanford University,

Κοσμικά θηρία

Το στρεβλό φως εντοπίστηκε ως αμυδρές αναλαμπές ακτίνων Χ που εκπέμπονταν από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν πρόβλεψη που έκανε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πριν από έναν αιώνα! Με την τεράστια βαρυτική τους έλξη, οι μαύρες τρύπες ρουφάνε οτιδήποτε έρχεται πολύ κοντά στον ορίζοντά τους,. Περιοχή όπου ούτε το φως μπορεί να ξεφύγει από… τα νύχια τους. Γύρω από αυτά τα κοσμικά θηρία βρίσκεται ο δίσκος προσθήκης, όπου το αέριο και η σκόνη στρέφονται προς τη λήθη. Καθώς το υλικό απορροφάται στη μαύρη τρύπα, απελευθερώνει ένα σωρό υπερθερμών σωματιδίων που ονομάζεται κορόνα, το οποίο εκπέμπει φωτοβολίδες ακτίνων Χ.

Artist's impression of black hole

Γιγαντιαίο μαγνητικό πεδίο

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι αντικείμενα εξαιρετικής πυκνότητας έως και δισεκατομμύρια φορές πιο μαζικές από τον δικό μας Ήλιο“, δήλωσε ο Michael Cowley, αστροφυσικός στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland. «Όταν η ύλη πέσει σε αυτές τις μαύρες τρύπες, απελευθερώνονται τεράστια ποσά ενέργειας. Στοιχεία της οποίας παρατηρούνται σε κλίμακες πολύ πέρα ​​από τον ίδιο τον γαλαξία». Οι εκλάμψεις ακτίνων Χ δημιουργούνται όταν το γιγαντιαίο μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας μπερδεύεται στην περιστροφή της. “Αυτό το μαγνητικό πεδίο δένεται. Στη συνέχεια η μαύρη τρύπα θερμαίνει τα πάντα γύρω της και παράγει αυτά τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας. Τα οποία στη συνέχεια παράγουν τις ακτίνες Χ”, είπε ο δρ Wilkins.

Σύλληψη κρυμμένου φωτός

Ο δρ Wilkins και η ομάδα του μελετούσαν αυτές τις ακτίνες X που εκτοξεύονται από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία που ονομάζεται I Zwicky 1. Χρησιμοποιώντας τη σειρά πυρηνικών φασματοσκοπικών τηλεσκοπίων της NASA και το τηλεσκόπιο XMM-Newton της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), είδαν τις αναμενόμενες φωτεινές αναλαμπές ακτίνων Χ-. Aλλά συνέβαινε και κάτι περίεργο. Η ομάδα εντόπισε πιο αμυδρές εκρήξεις ακτίνων Χ. Eίχαν διαφορετικά μήκη κύματος από τις μεγαλύτερες. Yποδεικνύοντας ότι είχαν αναπηδήσει από το δίσκο προσαύξησης πίσω από τη μαύρη τρύπα. Αυτό συμβαίνει όταν μερικές ακτίνες Χ καταφέρνουν να γλιστρήσουν από τη μαζική βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας, για να απορροφηθούν ξανά. Αυτό το φαινόμενο επέτρεψε στον Δρ Wilkins και την ομάδα του να ανιχνεύσουν αυτήν την «ηχώ» των ακτίνων Χ από την άλλη πλευρά.

Στοιχείο καλύτερης κατανόησης λειτουργίας μαύρης τρύπας

Η ανακάλυψη παρέχει εικόνα για υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Εκτός από την εκ νέου απόδειξη της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.   “Παρατηρήσεις όπως αυτές μας δίνουν περισσότερη εικόνα για τη φύση των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών. Καθώς και το πώς μπορούν να παράγουν τόσο τεράστια ποσά ισχύος”. Η Tamara Davis, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, πρόσθεσε ότι είναι συναρπαστικό να το βλέπουμε να συμβαίνει γύρω από μια μαύρη τρύπα.

 

Διαφήμιση