Αρχική Περιβάλλον Καιρός: Αύξηση θερμοκρασίας – Έρχεται νέο κύμα καύσωνα

Καιρός: Αύξηση θερμοκρασίας – Έρχεται νέο κύμα καύσωνα

0
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙΡΟΣ
Εικόνα: UNSPLASH/Jarosław Kwoczała
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά, μέτριοι και τοπικά ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πιο αναλυτικά:

Σύμφωνα με το meteo.gr, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 προβλέπεται ηλιοφάνεια, με τοπικές νεφώσεις αυξημένες στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 35 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 22 έως 33 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 36 βαθμούς), 22 έως 35 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 23 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 22 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Αττική

Ηλιοφάνεια περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νότιο Ευβοϊκό πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Θεσσαλονίκη

Ηλιοφάνεια περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις θερμές ώρες από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Μακεδονία – Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί, 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 και στη δυτική Μακεδονία από 13 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου – Ήπειρος – Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι – απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία – Ανατολική Στερεά – Εύβοια – Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες – Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα δυτικά.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νέο κύμα καύσωνα

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου έρχεται νέο κύμα καύσωνα, το οποίο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και ο υδράργυρος πρόκειται να «χτυπήσει» 40 βαθμούς Κελσίου και άνω. Ο κ. Λαγουβάρδος μίλησε στο MEGA και εξέφρασε τις προβλέψεις του.

Ο Αύγουστος προβλέπεται ότι θα είναι ένας ζεστός μήνας, με την αποτίμηση να γίνεται στο τέλος του μήνα, μία ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κύριο Λαγουβάρδο. Φέτος σημειώθηκαν δύο μεγάλοι καύσωνες, ενώ τέτοιο φαινόμενο στην Ελλάδα το είδαμε το καλοκαίρι του 2007. «Η εικόνα που έχουμε από το φετινό καλοκαίρι ίσως θα μας βοηθήσει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Μάλιστα, σημείωσε πως έρχεται ένα νέο κύμα καύσωνα θα μας απασχολήσει από τη Δευτέρα και για περίπου 4 ημέρες. Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη, η Τετάρτη και η Πέμπτη αναμένεται να είναι οι πιο «καυτές» ημέρες του συγκεκριμένου καύσωνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Λαγουβάρδο, το φετινό καλοκαίρι αποτελεί «μια εικόνα από το μέλλον» για την Ελλάδα, αλλάζοντας την θερμοκρασία προς τα πάνω, με πολλές ημέρες καύσωνα για το ελληνικό καλοκαίρι.

Καθώς ο νέος καύσωνας θα πλήξει τη χώρα, ιδιαίτερη σημασία έχουν όχι μόνο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει, αλλά και η μεγάλη διάρκειά του, καθώς και το γεγονός ότι ένας ακόμη έντονος και πολυήμερος καύσωνας μέσα στο ίδιο καλοκαίρι. Πρόκειται για φαινόμενο σπάνιο παλαιότερα, που εμφανίζεται πιο συχνά τις τελευταίες δεκαετίες, τις δεκαετίες που το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής τροποποιεί το περιβάλλον.

Καύσωνες της Ελλάδας

Σύμφωνα με γράφημα που παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα μέσα στο 2021 βίωσε δύο πολυήμερους καύσωνες, στα τέλη Ιουνίου και στα τέλη Ιουλίου.

Οι καύσωνες με τη μεγαλύτερη διάρκεια τα τελευταία 40 χρόνια, στην Ελλάδα

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για τους πιο «επίμονους» καύσωνες στη χώρα από το 1981 / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. ΚοριμέντζαςΣτην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καύσωνας στην Ελλάδα συνδέεται με τη μεγάλης κλίμακας μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική (και, σπανιότερα, από τις περιοχές του τριγώνου ανατολικής Τουρκίας-Ιράκ-Συρίας) προς τη χώρα και συνήθως παρατηρείται σε περιόδους διακοπής των μελτεμιών. Επεισόδια καύσωνα παρατηρούνται ουσιαστικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Διαφήμιση