Αρχική Περιβάλλον Καύσωνας: Η Αθήνα η πιο ζεστή μητρόπολη της Ευρώπης – Ονοματοδοσία σε...

Καύσωνας: Η Αθήνα η πιο ζεστή μητρόπολη της Ευρώπης – Ονοματοδοσία σε καύσωνες

0
Καύσωνας - Ζέστη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Αθήνα είναι η πιο καυτή μητρόπολη της ηπειρωτικής Ευρώπης – Ονοματοδοσία στους καύσωνες για καλύτερη προετοιμασία

Εκτενές θέμα στον βρετανικό Guardian είχε γίνει η πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να ορίσει την πρώτη επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) στον Δήμο Αθηναίων, κίνηση που αποτελεί την πρώτη στην Ευρώπη και μόλις την δεύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την πόλη Ντέιντ στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Η Ελλάδα φέτος έζησε δύο περιόδους έντονου καύσωνα, τόσο ασυνήθιστα παρατεταμένου όσο και έντονου. Οι σταθερά υψηλές θερμοκρασίες έκαναν τη χώρα να πέσει ξανά θύμα μεγάλων πυρκαγιών, προκαλώντας αμέτρητες καταστροφές.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Αθήνα είναι η πιο καυτή μητρόπολη της ηπειρωτικής Ευρώπης, η οποία αναφέρθηκε σε επανειλημμένες μελέτες ότι είναι πιθανό να υποφέρει πάρα πολύ από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στις 3 Αυγούστου, η υψηλότερη θερμοκρασία της χώρας στους 47,1 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε στη βόρεια Ελλάδα.

Ένδειξη για μελλοντικά φαινόμενα

Ο Δρ Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε στο Observer ότι είναι σαφές ότι η υπερβολική ζέστη έχει υποτιμηθεί.

«Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια εικόνα για ένα μελλοντικό κλίμα σε 20 ή 30 χρόνια, όταν πιθανότατα θα έχουμε πολύ μεγάλες περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών», είπε. «Είναι ακραία συμπεριφορά, αλλά θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας. Σε αντίθεση με άλλα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, δεν μπορείτε να δείτε υπερβολική ζέστη.»

Αυτή η εικόνα, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η κατηγοριοποίηση και η ονοματοδοσία των περιόδων καύσωνα θα βοηθήσει αρχές και πολίτες να προετοιμάζονται αποτελεσματικότερα.

«Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα» υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος και συμπληρώνει:

«Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι».

Μάλιστα ο κ. Λαγουβάρδος ότι η κατάταξη των καύσωνων θα είναι «πιο περίπλοκη» επειδή η κατηγοριοποίηση αναπόφευκτα συνεπάγεται τη μέτρηση της κατανομής της θερμοκρασίας και της πυκνότητας του πληθυσμού.

Ονομασίες φαινομένων

Γενικά, οι καύσωνες είναι πιο εύκολο να προβλεφθούν σε ένταση και διάρκεια από τις καταιγίδες. Εάν οι θερμοκρασίες άνω των 40ºC διατηρήθηκαν για περισσότερο από μία εβδομάδα, οι Έλληνες επιστήμονες πίστευαν ότι έπρεπε να κατονομαστούν. Η ίδια σειρά εναλλακτικών ανδρικών και γυναικείων ονομάτων που μοιάζουν με την ελληνική ιστορία και μυθολογία που είχαν χρησιμοποιηθεί για καταιγίδες θα μπορούσε τώρα να εφαρμοστεί σε καύσωνες.

Διαφήμιση