Αρχική Ειδήσεις Φωτιές: Ολονύχτια μάχη στα Βίλια – Σε ύφεση η Κερατέα

Φωτιές: Ολονύχτια μάχη στα Βίλια – Σε ύφεση η Κερατέα

0
ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΙΛΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΙΛΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση
Συνεχίζεται το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς στα Βίλια. Σε ύφεση το μέτωπο στην Κερατέα. Ζημίες σε σπίτια και μεγάλες καταστροφές στον φυσικό πλούτο.
Άλλη μια δύσκολη νύχτα για την πυροσβεστική και τους κατοίκους των οικισμών σε Βίλια και Κερατέα, με τις φωτιές που έχουν ξεκινήσει από χθες μεσημέρι να εξακολουθούν να μαίνονται, έχοντας ήδη προκαλέσει καταστροφές σε φυσικό περιβάλλον και περιουσίες.

Βίλια

Το πύρινο μέτωπο στα Βίλια εξελίσσεται ανεξέλεγκτο στο όρος Πατέρα, όπου καίγεται παρθένο δάσος και ένας ακόμα μεγάλος πνεύμονας οξυγόνου της Αττικής. Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από μήνυμα του 112, εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί: Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα, καθώς και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη». Υπολογίζεται ότι το πύρινο μέτωπο φτάνει στα 10 χιλιόμετρα.

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κίνηση των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών από την 33 χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) με κατεύθυνση προς Ελευσίνα, έχει διακοπεί προσωρινά και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, του ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε «Ο κόσμος υπακούει στις εντολές. Χτες το βράδυ στον δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό πραγματικά έδωσαν μάχη οι εθελοντές. Πάνω από 150 άνθρωποι με αλυσιπρίονα έκαναν ζώνη, που έκοψαν όλα τα πεύκα, και κάτσανε να σώσουνε την περιοχή τους», είπε ο κ. Κοσμόπουλος. «Ότι έγινε έγινε από εθελοντές, πυροσβέστες και βυτιοφόρα του Δήμου», πρόσθεσε.

ΦΩΤΙΑ ΒΙΛΙΑ ΚΕΡΑΤΕΑ
Εικόνα: efsyn.gr

Κερατέα

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον δήμο Λαυρεωτικής, όπου υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου. Στην πυρκαγιά της Κερατέας που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου όπου επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών

Σημειώνεται ότι κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην χθεσινοβραδυνή ενημέρωση, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, άφησε αιχμές πως οι φωτιές σε Κερατέα και Βίλια είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. «Θα φανεί εάν είναι εμπρησμός ή όχι. Οι πυρκαγιές έπεσαν μαζί και είναι περιοχές που έχουν δάσος. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά, σίγουρα», ανέφερε.

Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης. Μάλιστα επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι ελπίδες για την κατάσβεση της φωτιάς στρέφονται στα εναέρια μέσα, καθώς το σημείο είναι δύσβατο, ενώ το μέτωπο βρίσκεται σε πυκνό παρθένο δάσος.

Διαφήμιση