Αρχική Ειδήσεις Αγωνία για τις φωτιές σε Βίλια και Κερατέα – Επιχειρούν μόνο επίγεια...

Αγωνία για τις φωτιές σε Βίλια και Κερατέα – Επιχειρούν μόνο επίγεια μέσα

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΡΚΑΤΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Πυρκαγιά στη περιοχή Μαρκάτι Κερατέας (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σκληρή μάχη συνεχίζουν να δίνουν από το πρωί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Κερατέα και στα Βίλια. Με τα εναέρια μέσα καθηλωμένα μετά το τελευταίο φως, οι ελπίδες εναποθέτονται στις επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης για να κρατήσουν τα μέτωπα από το να ξεφύγουν περαιτέρω κατά την διάρκεια της νύχτας. Θετικό είναι το γεγονός ότι εξασθένησαν οι άνεμοι που έπνεαν.

Έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές

Για βελτιωμένη κατάσταση στην πυρκαγιά που εξελίσσεται στην Κερατέα έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για τα πύρινα μέτωπα. Όπως δήλωσε, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, με τις δυνάμεις κατάσβεσης να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Για τη φωτιά στα Βίλια, δήλωσε πως κινείται κοντά σε οικισμούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν απειλούνται. Πρόσθεσε πως ενισχύονται οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της και για να αποφευχθεί η επέκτασή της σε Βίλια, Αγ. Γεώργιο και Παλαιοχώρι.

Τι μέσα επιχειρούν

Στην Κερατέα: 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση (και μέχρι τη δύση του ηλίου) έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα Βίλια: 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση (και μέχρι τη δύση του ηλίου) έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Νωρίτερα στα μέτωπα

Λίγο μετά τις 19:00 στο μέτωπο της Κερατέας, οι φλόγες έφθασαν στις παρυφές του οικισμού Συντερίνα, ενώ νωρίτερα είχε απειληθεί σοβαρά ο οικισμός Άγιος Κωνσταντίνος, αλλά με υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων η κοινότητα γλίτωσε. Μάχη δινόταν επίσης και στο βορειοδυτικό κομμάτι της πυρκαγιάς. Το μεσημέρι, είχε δοθεί εντολή για εκκένωση των οικισμών αυτών, καθώς και για προληπτική εκκένωση των οικισμών Μετόχι και Μεγάλα Πεύκα. Μεγάλη ανησυχία υπήρξε και για να μην ξεφύγουν οι φλόγες προς τον εθνικό δρυμό του Σουνίου. Από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Παράλληλα στα Βίλια, το μεγάλο μέτωπο κινούνταν προς το όρος Πατέρα και είχε φτάσει στις παρυφές του βουνού. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδύνευε προς το παρόν. Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της με τα επίγεια μέσα.

Η συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου από την Αιδηψό

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ανακοινώνοντας στους εκπροσώπους των φορέων του ευβοϊκού τουριστικού κλάδου ότι για την επόμενη χρονιά θα εξεταστούν δράσεις περαιτέρω ενίσχυσης της περιοχής ως τουριστικού προορισμού.

«Επιβάλλεται να καθοριστούν τώρα και χωρίς καμία χρονοτριβή τα επόμενα βήματα, ώστε να αναπληρωθούν οι όποιες απώλειες καταγράφονται στις τουριστικές επιχειρήσεις της Εύβοιας εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. Στον πυρήνα των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο Τουρισμού και η Κυβέρνηση, βρίσκεται η μέγιστη δυνατή στήριξη για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα όμως, είναι εξίσου σημαντική η γενικότερη προβολή του τουριστικού προϊόντος της Εύβοιας συγκεκριμένα, σε όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται στον τομέα του Ελληνικού Τουρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι έχει ήδη αναλάβει προσωπικά την προώθηση πλέγματος μέτρων για την άμεση στήριξη όλων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα στην Εύβοια γενικότερα, αλλά και στην Αιδηψό ειδικότερα.

Παράλληλα, άκουσε με μεγάλη προσοχή και εις βάθος τις περιγραφές και τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ύστερα από τις πυρκαγιές και κατέγραψε τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των τοπικών φορέων, δηλώνοντας ότι θα μεταφέρει αμέσως τις θέσεις τους στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια.

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε τη δέσμευση να διατηρηθούν διαρκώς ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους τουριστικούς φορείς της Εύβοιας και το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν στην υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης και στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές.

 

 

Διαφήμιση