Αρχική Ειδήσεις Χαρδαλιάς: Αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες – Η παραίτησή μου είναι...

Χαρδαλιάς: Αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες – Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

0
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, με φόντο τη σκληρή κριτική από αντιπολίτευση και κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και τη διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ για τον τρόπο που πραγματοποιούνταν οι ενημερώσεις από τον ίδιο.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στον χειριστή μηχανήματος στη Φωκίδα, ο οποίος έχασε τη ζωή του παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση πυρκαγιάς και σημείωσε ότι τα μέτωπα στην Εύβοια, είναι μεν σε ύφεση, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τα εναέρια μέσα λόγω του πυκνού καπνού. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μεγάλη πολυεθνική βοήθεια που δίνει το παρών στα μέτωπα της Εύβοιας. Απάντησε και στην κριτική για τις εκκενώσεις, τονίζοντας ότι οι εκκενώσεις μέσω του 112 ενεργοποιήθηκαν για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

«Παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος»

Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί όλο το τελευταίο διάστημα και για το ενδεχόμενο παραίτησης, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους. Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του γραφείου του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Παραμένω κρατικός λειτουργός και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ζητήματα μικροπολιτικής, αλλά χρειάζεται συνεργασία».

«Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι μέρες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», συνέχισε.

Όπως είπε, σε διάστημα 8 ημερών είχαμε 586 φωτιές, ενώ αναλυτικά παρουσίασε πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι από τα 74 εναέρια μέσα για την πυρόσβεση διατίθενται τα 67, καθώς τα υπόλοιπα είναι είτε για συντονισμό, είτε για μεταφορά προσωπικού και υλικού. Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Επομένως, ανέφερε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα, άρα αντιλαμβάνεται γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε και στην κριτική των κατοίκων της Εύβοιας ότι το μέτωπο στην περιοχή τους υποτιμήθηκε, με δεδομένο επιπλέον ότι υπήρχαν ήδη τα μεγάλα μέτωπα στην Αττική και την Ηλεία. «Αντιμετωπίσαμε μέσα σε μία ημέρα 99 πυρκαγιές, όλος ο μηχανισμός ήταν κινητοποιημένος, δεν υποτιμήθηκε τίποτα και κανένα μέτωπο». Πρόσθεσε ότι την 1η Αυγούστου ανακλήθηκαν και όλες οι άδειες στην πυροσβεστική.

«Για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά»

Ερωτηθείς για την κριτική στο πρόσωπό του από την αντιπολίτευση, απάντησε ότι οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού«Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός», είπε και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά πρόσθεσε ότι «για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση και σημείωσε ότι όταν τελειώσει η κρίση θα γίνει έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Απέκρουσε την κριτική για τη διαχείριση των μέσων πυρόσβεσης, λέγοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα πλέον ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το συντονιστικό κέντρο πού βρίσκονται τα μέσα και να καθοδηγούνται εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. «Αντιμετωπίσαμε παθογένειες δεκαετιών μέσα σε δύο χρόνια», είπε και σημείωσε ότι το 112 δεν στέλνει απλά ένα μήνυμα, αφού η απόφαση να το στείλεις μπορεί να σώσει αν είναι σωστή, αλλά και να σκοτώσει, αν είναι λάθος. «Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα, να υπάρχει ασφαλής οδός διαφυγής, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Η εκδήλωση των πυρκαγιών και τα χρονικά δεδομένα μπορούν να δημιουργούν εύλογες απορίες, έπρεπε να δώσουμε μάχη να μη χαθεί η Αρχαία Ολυμπία, να μη χαθούν ζωές στη Βαρυμπόμπη». 

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ.Χαρδαλιάς είπε ότι οι μάχες δίνονταν μέσα στους οικισμούς, μέσα στα σπίτια με κύριο μέλημα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Οταν ένα μεγάλο μέτωπο μπει σε ένα δάσος πρέπει να το εκτρέψουμε, να το σταματήσουμε. Ερωτηθείς για τη «συγγνώμη» του πρωθυπουργού είπε ότι όλοι νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη στους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους. «Δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημενοι από μια τέτοια καταστροφή. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη και οι απώλειες ήταν απώλειες μαχητών, όχι πολιτών».


Διαφήμιση