Αρχική Πολιτισμός «Έξυπνο» περίπτερο «αφηγείται» την ιστορία της Πάτμου

«Έξυπνο» περίπτερο «αφηγείται» την ιστορία της Πάτμου

0
patmos stand
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Έξυπνο» περίπτερο, που «αφηγείται» την ιστορία του νησιού, δημιούργησε ο δήμος Πάτμου. Με αρωγούς την τεχνολογία, την οικολογία και την παράδοση το  έξυπνο περίπτερο τέθηκε ήδη σε λειτουργία. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της γραφικής Σκάλας Πάτμου. Η δημιουργία του έγινε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Αναπαλαίωση και εκσυγχρονισμός… δίγλωσσος

Για το σκοπό αναπαλαιώθηκε περίπτερο ηλικίας 80 ετών και, με εργονομικό σχεδιασμό, έχει τη δυνατότητα να «αφηγείται από μόνο του» την ιστορία του νησιού. Οι εξωτερικές πλευρές του περιπτέρου περιγράφουν στα ελληνικά και τα αγγλικά τη συμβολή της Πάτμου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Παράλληλα, δίνουν στοιχεία και για την ενδιαφέρουσα ιστορία της ιδιαίτερης πατμιακής παραδοσιακής φορεσιάς. Το εσωτερικό του περιπτέρου έχει μετατραπεί σε εκθετήριο. Εκεί οι επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν από τα παράθυρα την παραδοσιακή στολή.

Και πράσινο το περίπτερο

Το «έξυπνο» πολιτιστικό περίπτερο διαθέτει ηλιακό πάνελ. Είναι ενεργειακά αυτόνομο και ήδη από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του, έχει αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες. Το αποκαλούν «μικρό υπαίθριο μουσείο». Ως γενέτειρα του Εμμανουήλ Ξάνθου, του συνιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, η Πάτμος έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην έναρξη και εξέλιξη της επανάστασης του 1821. «Στόχος της δράσης του δήμου είναι οι τουρίστες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού να μπορούν να «πάρουν μία γεύση» από την πλούσια παράδοση της Πάτμου. Με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό σε έναν ανοικτό χώρο. Αποτελώντας ζωτικό κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και αναπόσπαστο συστατικό του προορισμού» εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Κουτούζος, που επιμελήθηκε τη διαμόρφωση του πολιτιστικού περιπτέρου.

 

Διαφήμιση