Αρχική Καταστροφές Εθνικό Αστεροσκοπείο: 60.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – Η Τουρκία σε πύρινο κλοιό

Εθνικό Αστεροσκοπείο: 60.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – Η Τουρκία σε πύρινο κλοιό

0
FOTIA
Εικόνα: EUROKINISSI/ ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ
Διαφήμιση

Εθνικό Αστεροσκοπείο: 60.000 στρέμματα έγιναν στάχτη το πρώτο τετραήμερο του Αυγούστου – Η Τουρκία αντιμέτωπη με 180 πύρινα μέτωπα και την καταστροφή του θερμοηλεκτρικού σταθμού 

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Στάχτη τουλάχιστον 60.000 στρέμματα σε τέσσερις μέρες

Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο πρώτος υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

FOTIA ELLADA AUGOUSTOS

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο – Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

Η ομάδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Αστεροσκοπείου (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη λεπτομερή χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων μετά από επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel.

Οικονομική ενίσχυση στις πληγείσες επιχειρήσεις

Την οικονομική ενίσχυση με 100.000 ευρώ αποφάσισε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για τις πληγείσες επιχειρήσεις στη Βαρυμπόμπη.

Σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου σημειώνεται: «Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά η Αττική περνά δύσκολες ώρες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, που έχει προξενήσει τεράστια οικολογική καταστροφή και ανυπολόγιστες ζημιές σε οικίες και επιχειρήσεις.

Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε θύματα, όμως το πλήγμα στο περιβάλλον και τις περιουσίες πολιτών και επαγγελματιών είναι πολύ μεγάλο. Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της και δηλώνει και αυτή τη φορά έτοιμη να συμβάλει στην ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν».

Όπως γνωστοποιείται στην ανακοίνωση, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, το επιμελητήριο θα παρέχει, από δικούς πόρους, άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ προς τις πληγείσες επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επικοινώνησε ήδη με τον δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό και συζήτησε μαζί του για τις ανάγκες στήριξης που έχει η περιοχή. Επιπλέον, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε από τον δήμαρχο Αχαρνών να τον ενημερώσει για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μερική ή ολική ζημία, ώστε να κατευθυνθεί άμεσα σε αυτές η οικονομική ενίσχυση του επιμελητηρίου.

Τέλος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τονίζει ότι «στέκεται εμπράκτως δίπλα στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά και θα συμβάλει, με κάθε δυνατό τρόπο, στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών και την ταχύτερη δυνατή αναδιοργάνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην περιοχή».

Τουρκία: 180 πύρινα μέτωπα

Περισσότερες από 180 πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει τεράστιες δασικές εκτάσεις σε όλη σχεδόν την περίμετρο των τουρκικών ακτών της Μεσογείου.

Οι πυρκαγιές έχουν επηρεάσει επίσης σοβαρά τουριστικά αξιοθέατα που μόλις πρόσφατα μπόρεσαν να επαναλάβουν τη λειτουργία τους μετά από μήνες περιορισμών λόγω της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δορυφορικής Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «ακτινοβολική ισχύς» των πυρκαγιών στην Τουρκία έχει φτάσει σε ένταση «που δεν φαίνεται» από το 2003.

Σύμφωνα με το euronews.com, η αντιπολίτευση επέκρινε τον Ερντογάν για την αποτυχία να διατηρήσει τον στόλο του με βομβαρδισμούς και για την αργή αποδοχή της διεθνούς βοήθειας.

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης (RTUK) προειδοποίησε τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με τις πυρκαγιές που θα μπορούσαν να «προκαλέσουν φόβο και άγχος» στον πληθυσμό.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν είπε το βράδυ της Τετάρτης «Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν διεθνή απειλή όπως και η πανδημία του COVID-19». Παράλληλα πρόσθεσε «Όπως παντού στον κόσμο, έχει σημειωθεί απότομη αύξηση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για πολιτική σε αυτό το θέμα».

Καίγεται ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Μίλας

Στην εκκένωση ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού και της γύρω παραθαλάσσιας πόλης που κινδύνευε να γίνει παρανάλωμα προχώρησαν – σύμφωνα με το euronews.com – οι τουρκικές αρχές. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απομακρύνει τους ντόπιους δια θαλάσσης, καθώς πύρινες φλόγες έχουν ζώσει το λόφο γύρω από το εργαστάσιο.

Την ανακοίνωσε έκανε ο δήμαρχος – που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – μέσω του Twitter. «Οι φλόγες μπήκαν στον θερμοηλεκτρικό σταθμό», έγραψε ο Μουχάμετ Τοκάτ, διευκρινίζοντας ότι η μονάδα αυτή έχει εκκενωθεί πλήρως.

Οι περιφερειακές αρχές λένε ότι «όλες οι εκρηκτικές χημικές ουσίες» και άλλα επικίνδυνα υλικά έχουν αφαιρεθεί. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος η φωτιά να εξαπλωθεί σε χιλιάδες τόνους άνθρακα που βρίσκεται στο εσωτερικό.

Οι φλόγες έφτασαν τα καλώδια του ρεύματος και τρέχουν κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στην Μύλασα. Οι πυρκαγιές προκάλεσαν επίσης την εκκένωση της κοντινής παραθαλάσσιας περιοχής της Κεράμου.

 

Διαφήμιση