Αρχική Καταστροφές Τουρκία: Ολόκληρη η χώρα σε σοβαρή κρίση- Ο λαός αβοήθητος

Τουρκία: Ολόκληρη η χώρα σε σοβαρή κρίση- Ο λαός αβοήθητος

0
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας - Εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί και ένα μοναστήρι
Πηγή: EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τουλάχιστον 8 νεκροί,  πάνω από 50 τραυματίες και χιλιάδες περιουσίες στάχτη ο απολογισμός της Τουρκίας, που βιώνει σοβαρό πλήγμα, με καταστροφές εκτάσεων και περιουσιών, θανάσιμους τραυματισμούς και απώλειες, λόγω των αναζωπυρώσεων των εστιών πυρκαγιάς.

Φονική πυρκαγιά

Η πυρκαγιά που απειλούσε ένα θερμοηλεκτρικό σταθμό στη νότια Τουρκία, και η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο νωρίτερα, αναζωπυρώθηκε σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μίλας, Μουχάμετ Τοκάτ.

Η πυρκαγιά αυτή έχει περικυκλώσει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό. Είχε τεθεί υπό έλεγχο χάρη στα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έστειλε η Ισπανία και στα ελικόπτερα που έριξαν τόνους νερού στους δασωμένους λόφους και τις γειτονικές οικιστικές ζώνες. Όμως οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν το απόγευμα.

Η πυρκαγιά απέχει 500 μέτρα από τον σταθμό, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο δήμαρχος του Μίλας, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, είπε ότι οι δεξαμενές υδρογόνου που χρησιμοποιείται για την ψύξη του σταθμού έχουν αδειάσει και τις γέμισαν με νερό, για προληπτικούς λόγους. «Σας παρακαλάμε και σας προειδοποιούμε εδώ και μέρες. Η πυρκαγιά περικύκλωσε τον σταθμό», έγραψε στο Twitter ο Τοκάτ.

Οι πυρκαγιές

Οι πυρκαγιές ήταν η τελευταία σταγόνα, που ξεχείλισε ποτήρι στο κυβερνών κόμμα και αναμένεται να φέρουν ανακατατάξεις στην κυβέρνηση. Ο Τούρκος πρόεδρος σκέφτεται σοβαρά, όπως λένε οι πληροφορίες, να προβεί σε ανασχηματισμό, ίσως το Σεπτέμβρη, και να ρίξει την όλη ευθύνη στους υπουργούς του.

Με τις φωτιές ο υπουργός Γεωργίας και Δασών δεν ήξερε πώς να καλύψει το γεγονός ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη. Επικοινωνιακά έχει χάσει πάρα πολύ από το κύρος του και θα είναι από τους πρώτους που θα απομακρυνθεί με τον πρώτο ανασχηματισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.

Για 7η μέρα σαρώνει η πύρινη λαίλαπα

13 πυρκαγιές μαίνονται ακόμη στη νότια Τουρκία, σε 6 συνοικίες στην Αττάλεια και τη Μούγλα, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργών Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί. Για έβδομη μέρα η χώρα δίνει μάχη με τις φλόγες ενώ ορισμένες γειτονιές εκκενώθηκαν.

Η κατάσβεση των πυρκαγιών συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ξέσπασε νέα πυρκαγιά σε δασική περιοχή σήμερα το πρωί στη Μούγλα, στα παράλια του Αιγαίου.

Ο λόγος που η πυρκαγιά εξαπλώνεται είναι ο επονομαζόμενος ”τρελός Μεχμέτ” άνεμος, ο οποίος φυσάει κάθε φορά από διαφορετική κατεύθυνση, αναζωπυρώνοντας συνεχώς τις φλόγες. Οι παραλίες έκλεισαν και οι κρατήσεις τουριστών ακυρώθηκαν μέχρι τις 10 Αυγούστου. 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Τα χωριά Αλεβλέρ, Τσοκερτμέ, Μποζαλάν, Φεσλεγέν, Γκιοκμπέλ, Τουρκεβλερί έχουν εκκενωθεί. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι πυρκαγιές μπορεί να φτάσουν στον σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Türkevleri. Δέντρα που πέφτουν στους δρόμους μερικές φορές μπλοκάρουν τους δρόμους προς άλλα χωριά.

Οι ντόπιοι και ορισμένες ΜΚΟ συμμετέχουν στις προσπάθειες, φέρνοντας τρόφιμα και κρύα ποτά στους πυροσβέστες.

Ορισμένοι άνθρωποι που εκκενώθηκαν από τη γειτονιά Aşağı Mazı έχουν τοποθετηθεί σε τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η δήλωση Πακντεμιρλί

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, ότι «οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία των δασών και την καταπολέμηση των πυρκαγιών» προκάλεσαν αντιπαραθέσεις τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στο AKP.

Κριτική στην κυβέρνηση

Τη ίδια στιγμή σφοδρή κριτική δέχεται η κυβέρνηση. Τώρα με τις φωτιές ο υπουργός Γεωργίας και Δασών δεν ήξερε πώς να καλύψει το γεγονός ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη, χωρίς την κάλυψη εναέριων μέσων.

Επικοινωνιακά έχει χάσει πάρα πολύ από το κύρος του και θα είναι από τους πρώτους που θα απομακρυνθεί με τον πρώτο ανασχηματισμό.

Επίσης, ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη υποβάλλει παραίτηση, λένε οι ίδιες πληροφορίες, κι ο Ερντογάν την έχει αποδεχτεί. Αλλά δεν ανακοινώνεται ακόμη, παρότι έχει βγει και το όνομα του αντικαταστάτη του. Ένας από τους λόγους είναι ότι ο Ζιγιά Σελτσούκ αδυνατεί όλο και περισσότερο να κάνει οτιδήποτε επιτάσσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Το φιάσκο Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, σάλο έχει προκαλέσει στη γείτονα η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να πετάει… μπουκάλια με τσάι μέσα από πούλμαν στους πυρόπληκτους. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι οι πυρόπληκτοι θα αποζημιωθούν πλήρως για τις καταστροφές που υπέστησαν, αλλά στους πολίτες επικρατεί δυσπιστία, και προς το παρόν πρέπει να αρκεστούν στο… τσάι.

Έκταση του θέματος στα Social Media

Στις πυρόπληκτες περιοχές βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος υποστήριξε πως το 90% όσων γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ψέματα, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να διχαστεί ο λαός. “Παρακαλώ μείνετε μακριά από αυτή τη γλώσσα του μίσους.

Οι πολιτικοί που θέλουν να κάνουν πολιτική ας μην το κάνουν χρησιμοποιώντας τις πυρκαγιές”, ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση.

Η μόνη προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν είναι μην φανεί αδύναμη η Τουρκία. Το διατυμπανίζουν εδώ και δύο μέρες όλοι οι υπουργοί και όλα τα κυβερνητικά τρολ στο Twitter.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ δημιουργήθηκε σχετικό χασταγκ #helpturkey με 5,75 εκατομμύρια re-tweets σε λίγες ώρες, το οποίο ζητά βοήθεια διότι το κράτος έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους στη μοίρα τους, λίγη ώρα αργότερα δημιουργήθηκε το αντίθετο #WeDontNeedHelp με 61.000 re-tweets, το οποίο αποκαλεί “προδότες” που “μειώνουν την εικόνα της Τουρκίας”, όσους ζητούν βοήθεια.

Διαφήμιση